Praha Jeruzalém

Hamás se zřejmě snaží vytěžit politický kapitál z útěku z věznice Gilboa tím, že je spojuje s potenciální dohodou o výměně.

Autor: Donna Rachel Edmundsová, World Israel News, 22. září 2021.

Hamás předložil dva nové návrhy dohody o výměně vězňů výměnou za dva izraelské civilisty a ostatky dvou izraelských vojáků. Mezi požadavky je zahrnuto i šest vězňů, kteří nedávno uprchli z věznice Gilboa.

Zaher Džabarín, vysoký představitel Hamásu odpovědný za záležitosti vězňů, v úterý pro deník Al-Araby Al-Jadeed uvedl, že teroristická skupina oslovila egyptské prostředníky, ale Izrael není ochoten za návrat svých občanů zaplatit „nezbytnou cenu“.

Podle libanonských novin Al Akhbar tato cena zahrnuje svobodu všech vězňů propuštěných v rámci výměny vězňů za Gilada Šalita, kteří byli následně znovu zadržováni – mezi nimiž jsou i usvědčení vrazi -, a dále všech palestinských žen a dětí v izraelských věznicích a šesti vězňů, kteří nedávno uprchli z věznice Gilboa.

Hamás předložil Izraeli prostřednictvím egyptských moderátorů dva scénáře. Prvním je přímá výměna palestinských vězňů za ostatky dvou vojáků IDF, Hadara Goldina a Orona Šaula, kteří jsou zadržováni od roku 2014, a dvou mentálně postižených civilistů, Avery Mengistu a Hišama al-Sajeda, kteří do Gazy vstoupili dobrovolně v roce 2014, respektive 2015, a o nichž se předpokládá, že je skupina zadržuje.

Druhý scénář zahrnuje dvoufázový proces – propuštění žen, dětí a některých vězňů propuštěných v rámci dohody o Šalitovi výměnou za informace o zajatcích a následné propuštění zajatců výměnou za tisíce dalších vězňů.

Džabarin řekl katarskému deníku Al-Araby Al-Jadeed, že Hamás se nenechá dotlačit k propuštění zajatců výměnou za úsilí o obnovu Gazy a že Izrael, pokud chce, aby Hamás zajatce propustil, musí přistoupit na požadavky výměny zajatců.

Hamás se zřejmě snaží vytěžit z útěku z věznice Gilboa politický kapitál tím, že je spojuje s potenciální dohodou o výměně.

Bývalý vůdce Hamásu Cháled Mešál, který je nyní součástí zahraničního vedení skupiny, nedávno rodinám vězňů z Gilboy řekl: „Tito vězni a ostatní vězněné děti národního hnutí a jejich vůdci se s Boží pomocí brzy dočkají svobody,“ uvádí Al-Araby Al-Jadeed.

Dodal, že jejich svoboda přijde „díky čestné výměnné dohodě hodné palestinského hnutí odporu (Hamás), které převzalo iniciativu a tuto národní a historickou odpovědnost“.

Izraelské zdroje v minulých dnech uvedly, že s Hamásem nedošlo k žádnému průlomu v otázce zajištění izraelských zajatců, protože Jeruzalém se staví proti jakékoli dohodě, která zahrnuje propuštění palestinských vězňů s krví na rukou.

23.09.2021 06:51 Daniel Žingor135Zdroj: World Israel News