Praha Jeruzalém

Tento krok přichází den poté, co demokraté z návrhu zákona o vládních výdajích toto ustanovení na základě odporu některých progresivistů vypustili.

Autor: Elad Benari, 23. září 2021 3:50

Předsedkyně rozpočtového výboru Sněmovny reprezentantů Rosa DeLauro ve středu představila samostatný zákon, který vyčleňuje 1 miliardu dolarů na izraelský systém protivzdušné obrany Iron Dome, informovaly The Hill.

Tento krok přišel den poté, co demokraté ze Sněmovny reprezentantů toto ustanovení z návrhu zákona o vládních výdajích po odporu některých progresivistů odstranili.

„Závazek Spojených států vůči bezpečnosti našeho přítele a spojence Izraele je nepohnutelný. Obnova protivzdušné obrany využívané k ochraně Izraele před útoky je naší právní a morální povinností,“ uvedla DeLaurová v prohlášení, z něhož citovaly The Hill.

„Ačkoli by toto financování bylo za normálních okolností zahrnuto do balíčku výdajů na konci roku, prosazujeme tento zákon nyní, abychom demonstrovali dvoustranný závazek Kongresu k bezpečnosti Izraele jako součásti Blízkého východu s trvalým mírem,“ dodala.

Finanční prostředky jsou určeny na výměnu izraelských protiraketových střel.

Demokraté ve Sněmovně reprezentantů původně zahrnuli ustanovení s finančními prostředky na posílení izraelského systému protivzdušné obrany do návrhu zákona o výdajích, aby zabránili uzavření vlády, ale po námitkách některých progresivních zákonodárců byl tento text z návrhu zákona vyřazen.

Později během dne byl zákon schválen bez tohoto ustanovení, ačkoli vůdce sněmovní většiny Steny Hoyer nedlouho poté signalizoval, že se sněmovna bude zabývat samostatným návrhem zákona, který zahrnuje financování izraelského systému Iron Dome.

Po nedávném kole bojů v Gaze americký prezident Joe Biden uvedl, že ujistil tehdejšího premiéra Benjamina Netanjahua o své „plné podpoře při doplňování izraelského systému Iron Dome“.

Senátor Lindsey Graham následně uvedl, že Izrael požádá USA o pomoc ve výši 1 miliardy dolarů na doplnění systému protiraketové obrany Iron Dome.

USA Izraeli neustále poskytují pomoc, včetně memoranda o porozumění mezi Obamovou administrativou a Netanjahuovou vládou z roku 2016, které Izraeli zaručuje 38 miliard dolarů na bezpečnostní pomoc po dobu 10 let a chrání tuto pomoc před rozmary jakéhokoli současného nebo budoucího prezidenta.

23.09.2021 06:34 Daniel Žingor125Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova