Praha Jeruzalém

Libanonský premiér Nadžíb Mikátí tvrdí, že libanonští občané mají právo postavit se Izraeli a reagovat na jeho útoky.

Autor: Elad Benari, Kanada , 20. září 2021 19:48

Libanonský premiér Nadžíb Mikátí v pondělí v parlamentu prohlásil, že libanonští občané mají právo postavit se Izraeli a reagovat na jeho útoky, informovala zpravodajská stanice Kan 11 News.

V projevu na schůzi určené k získání důvěry parlamentu pro sestavení úřednické vlády Mikátí slíbil, že bude pracovat „na osvobození libanonských území okupovaných Izraelem“.

Současně podle zprávy také uvedl, že Libanon má v úmyslu obnovit za zprostředkování USA rozhovory s Izraelem o námořních hranicích.

Nová libanonská vláda v čele s Mikátím byla vytvořena teprve před několika dny po třináctiměsíční patové situaci, kdy se země potýká s jednou z nejhorších krizí ve své historii.

Mikátí se ujal úkolu sestavit novou vládu koncem července, několik dní poté, co jeho kolega, politický veterán Saad Harírí, hodil ručník do ringu.

V loňském roce byla zahájena oficiální jednání mezi zástupci Izraele a Libanonu s cílem dosáhnout dohody o jejich námořní hranici.

Vysoce postavený izraelský představitel zapojený do jednání zdůraznil, že rozhovory se netýkají normalizace vztahů mezi zeměmi, a prohlásil: „Zahajujeme jednání s Libanonem s pragmatickým a realistickým přístupem. Máme omezený cíl – a to stanovit námořní hranici mezi oběma zeměmi.“

Íránem podporovaná teroristická organizace Hizballáh, která má silné zastoupení v libanonském parlamentu, zdůraznila, že rozhovory s Izraelem podporované USA neznamenají „usmíření“ nebo „normalizaci“ se židovským státem.

Rozhovory byly zahájeny poté, co Libanon podepsal první smlouvu o těžbě ropy a zemního plynu u svého pobřeží s konsorciem složeným z energetických gigantů Total, ENI a Novatek, a to i v bloku, který zpochybňuje Izrael.

Izrael tvrdí, že jeden ze dvou bloků ve východním Středomoří, kde chce Libanon těžit ropu, patří jemu a odsoudil jakýkoli průzkum ze strany Bejrútu jako „provokativní“.

21.09.2021 06:05 Daniel Žingor147Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova