Praha Jeruzalém

Íránský ministr obrany odmítá nedávné hrozby izraelských představitelů a varuje před „drtivou“ odpovědí.

Autor: Elad Benari, Kanada, 20. září 2021 22:56

Íránský ministr obrany Mohammad Rezá Aštíání v pondělí odmítl hrozby izraelských představitelů a varoval před „drtivou“ odpovědí.

„Jakékoli nerozumné a hloupé jednání vyvolá drtivou odpověď Íránu, která by agresorům způsobila těžké ztráty,“ uvedl Aštiání podle tiskové agentury Sin-chua.

 

„Islámská republika dala jasně najevo, že její vyspělá obranná síla je zaměřena výhradně na zajištění bezpečnosti země a ochranu hranic, mezitím se vypořádá s jakoukoli potenciální hrozbou nebo aktem agrese,“ dodal.

Aštíání sice neupřesnil, jakou hrozbu ze strany Izraele má na mysli, ale premiér Naftali Bennett nedávno vyzval k mezinárodní reakci na usvědčující zprávu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) o Íránu.

Zpráva MAAE kritizovala Írán za to, že brání vyšetřování svých dřívějších jaderných aktivit a ohrožuje důležitou monitorovací činnost.

V reakci na Bennetta mluvčí íránského ministerstva zahraničí vyčinil Izraeli a na Twitteru napsal: „Vyhlášený izraelský režim – sedící na nelegálních jaderných zbraních a odmítající se připojit k NPT – opět ohrožuje člena NPT Írán; zemi s nejkontrolovanějším jaderným programem na světě.“

„Miláček Západu je normální vyděrač. Svět si však už uvědomil jeho destabilizující povahu. Írán si vyhrazuje právo reagovat,“ dodal mluvčí Saíd Chatibzadeh.

Íránští představitelé pravidelně vyhrožují USA i Izraeli. Hosejn Salámí, vrchní velitel generálního štábu Islámských revolučních gard (IRGC), nedávno varoval, že íránské síly Quds Force dokáží porazit americkou politiku, strategii a moc.

Na adresu Izraele Salámí uvedl, že „sionistická entita“ nedávno odhalila svou zranitelnost, kterou je její obchodní lodní doprava po celém světě.

Íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí rovněž pravidelně vyhrožuje Izraeli. Před několika měsíci vyzval muslimské národy, aby pokračovaly v boji proti Izraeli, který podle něj není státem, ale „teroristickou posádkou“ zaměřenou proti palestinským Arabům.

V jednom případě zveřejnil tweet, ve kterém vyhrožoval, že proti židovskému státu zavede nacistické „konečné řešení“.

Poté, co na tyto výhrůžky reagoval tehdejší premiér Benjamin Netanjahu, Chameneí ujistil, že při použití termínu „konečné řešení“ neměl na mysli Židy, ale pouze stát Izrael.

Později se Chameneí znovu pustil do výhrůžek, že „sionistický virus nebude mít dlouhého trvání a sionistický režim nepřežije – a bude zničen“.

21.09.2021 05:55 Daniel Žingor114Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova