Praha Jeruzalém

Není jediný důvod, proč Tálibán nechce navázat diplomatické styky s židovským státem, když nemá žádné územní spory ani historické konflikty – tedy čistý antisemitismus?

Od: All Israel News, 11. září 2021

Mluvčí Talibanu Suhail Shaheen nedávno ruskému zpravodajskému serveru Sputnik řekl, že radikální islamisté jsou ochotni navázat vztahy se všemi zeměmi světa včetně Spojených států, kromě jediné: židovského státu Izrael.

„Ano, samozřejmě, v nové kapitole, pokud s námi Amerika bude chtít mít vztahy, což by mohlo být v zájmu obou zemí a obou národů, a pokud se budou chtít podílet na obnově Afghánistánu, jsou vítáni,“ řekl Šahín zpravodajské agentuře Sputnik.

V nepřátelském postoji Tálibánu vůči Izraeli však nedošlo k žádné změně.

„Samozřejmě, že s Izraelem nebudeme mít žádné vztahy. Chceme mít vztahy s jinými zeměmi, Izrael mezi tyto země nepatří,“ uvedl Shaheen.

 

Minulý měsíc, kdy Taliban převzal kontrolu nad Afghánistánem, Šahín omylem poskytl rozhovor izraelským médiím, přičemž zřejmě nevěděl, že novinář, s nímž hovořil, Roi Kais, je Izraelec. Shaheen později prohlásil, že byl k rozhovoru s izraelskými médii oklamán.

Fanatický postoj Talibanu vůči Izraeli je podle všech mezinárodních diplomatických standardů iracionální, a to z několika důvodů. Vzdálenost mezi Afghánistánem a Izraelem je 1 921 mil (3 083 km) a mezi Afghánistánem a Izraelem neexistuje žádný územní spor ani historický konflikt.

A navzdory minulým britským, sovětsko-ruským a americko-nacionálním invazím do Afghánistánu je Taliban ochoten otevřít novou kapitolu a navázat diplomatické styky se všemi těmito zeměmi. Naproti tomu Taliban v současné době odmítá navázat oficiální styky s Izraelem, který nikdy nenapadl Afghánistán a neokupoval ani čtvereční centimetr jeho území.

Nepřátelství Talibanu vůči Izraeli není způsobeno konkrétními stížnostmi nebo konkrétní politikou Izraele. Nejde o to, co Izrael dělá, ale o to, čím Izrael je: jediným židovským státem na světě.

Tento fundamentalistický antisemitský postoj řadí Tálibán do malé a rychle se zmenšující skupiny národů vedených jiným radikálním islámským režimem: režimem ajatolláhů v Íránu.

V minulosti velká část muslimského světa bojkotovala Izrael z domnělé solidarity s arabským světem obecně a s Palestinci zvláště. Dnes však šest muslimských arabských států navázalo s Izraelem diplomatické vztahy a neoficiální vazby existují mezi židovským státem a většinou zemí Blízkého východu.

Dokonce i Palestinská samospráva vedená prezidentem Mahmúdem Abbásem udržuje vztahy s izraelskou vládou.

Ačkoli se zdá, že je palestinsko-izraelský konflikt neřešitelný, mohl by být vyřešen, pokud se obě strany dohodnou na vzájemně přijatelných hranicích. Jiné režimy, jako je Írán, Taliban, Hizballáh a Hamás, však místo toho chtějí dosáhnout úplného zničení židovského státu. Tito radikální islamisté odmítají židovské národní sebeurčení v jakýchkoli hranicích. Jsou přesvědčeni, že Židé mohou existovat pouze jako dhimmí, „chráněná“ menšina žijící pod nadvládou islámu.

Židé žili v Afghánistánu nejméně 1 500 let. To však náhle skončilo, když se poslední afghánský Žid Zebulon Simantov nedávno rozhodl přestěhovat do Spojených států.

17.09.2021 06:27 Daniel Žingor190Zdroj: All Israel news