Praha Jeruzalém

Interní vyšetřování v New Jersey zjistilo, že společnost Unilever se snažila bojkotovat Izrael v rozporu se státním zákonem proti BDS.

Autor: Elad Benari , 15. září 2021 5:11

New Jersey se plánuje zbavit investic v mateřské společnosti Ben & Jerry’s, Unileveru, poté, co interní vyšetřování zjistilo, že se zmrzlinářská společnost snažila bojkotovat Izrael, uvedl podle listu The New Jersey Globe v úterý Státní odbor investic (DOI) .

Společnost Unilever North America, která sídlí v Englewood Cliffs, ztratí, po rozhodnutí společnosti Ben & Jerry’s přestat prodávat zmrzlinu v Judeji a Samaří, New Jersey jako investora.

„Do společnosti nesmí být investována žádná aktiva penzijních fondů a DOI podnikne příslušné kroky k prodeji nebo odprodeji všech stávajících investic penzijních fondů,“ uvedl ředitel odboru investic v New Jersey Shoaib Khan.

Khan uvedl, že divize spolupracovala s nezávislým konzultantem ISS na přezkoumání opatření společností Ben & Jerry’s a Unilever, „aby zjistila, zda tato opatření představují bojkot Izraele nebo společností působících v Izraeli nebo na území kontrolovaném Izraelem“.

„Na základě tohoto přezkumu dospěl odbor k předběžnému závěru, že akce společnosti Unilever takový bojkot skutečně představují, a zaslal společnosti Unilever dopis, v němž jí oznámil své předběžné rozhodnutí,“ uvedl Khan.

Společnost Uniliver má 90 dní na to, aby se proti rozhodnutí odvolala.

Vůdce senátní menšiny Tom Kean mladší, který spolu s vůdkyní senátní většiny Lorettou Weinbergovou zákon proti bojkotu prosazoval, uvedl, že tento zákon funguje.

„Náš zákon proti bojkotu Izraele byl jedním z prvních v zemi, který využil pravomoc Státního investičního rozhodnutí k odebrání podpory podnikům, které bojkotují Izrael,“ řekl Kean, kterého citoval list The New Jersey Globe. „Oznámení ministerstva financí, že státní investice do mateřské společnosti Ben & Jerry’s budou zakázány na základě přezkumu, o který jsme požádali v souladu s námi přijatým zákonem, je dalším příkladem toho, že tento proces funguje tak, jak má.“

„Náš zákon vysílá jasný signál, že New Jersey nebude tolerovat antisemitismus a že nebudeme finančně podporovat podniky, které jsou zaměřeny proti Izraeli,“ prohlásil Kean. „Existuje spousta podniků, které se do aktivit BDS nezapojují. Do nich lze investovat penzijní fond New Jersey ve výši 90 miliard dolarů ve prospěch našich veřejných zaměstnanců.“

Společnost Unilever vyvolala rozruch svým kontroverzním oznámením z 19. července, že přestane prodávat zmrzlinu Ben & Jerry’s v Judeji a Samaří.

Oznámení New Jersey následuje po rozhodnutí státu Arizona z minulého týdne, který se po bojkotu Judeje a Samaří zbavil všech investic ve společnosti Unilever.

Několik dalších států oznámilo, že podniknou kroky proti společnosti Ben & Jerry’s, včetně Texasu, Illinois, Marylandu, Floridy a Rhode Islandu.

Kromě toho řada řetězců supermarketů oznámila, že po tomto kontroverzním rozhodnutí již nebudou výrobky Ben & Jerry’s prodávat. Patří mezi ně například Glatt Express Supermarket, Seasons, Morton Williams Supermarkets, Gristede’s Supermarkets a další.

Zakladatelé společnosti Bennett Cohen a Jerry Greenfield v článku pro New York Times uvedli, že společnost již neřídí, ale s krokem zastavit prodej zmrzliny v Judeji a Samaří souhlasí.

15.09.2021 06:06 Daniel Žingor128Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News