Praha Jeruzalém

Zákonodárci v prohlášení zdůrazňují, že zaujatost OSN vůči židovskému státu poškozuje nejen Izrael, ale také pověst samotné OSN a její efektivitu při řešení globálních problémů.

Od: TPS, 13. září 2021

V bezprecedentní transatlantické iniciativě vyzvalo 312 zákonodárců napříč stranami z Evropy, Severní Ameriky a Izraele země Evropské unie (EU) a demokracie po celém světě, aby pomohly ukončit diskriminaci Izraele v OSN.

Meziparlamentní prohlášení, jehož iniciátorem je organizace Transatlantičtí přátelé Izraele (TFI) při Americkém židovském výboru (AJC), přichází před zahájením 76. zasedání Valného shromáždění OSN.

Vedení TFI zaslalo v pondělí prohlášení vládám všech členských států EU, Velké Británie, Norska a Švýcarska, vedení EU i generálnímu tajemníkovi OSN a šéfům hlavních agentur OSN. Mezi signatáři převažují evropští zákonodárci a jsou mezi nimi ministři vlád, vedoucí představitelé stran, místopředsedové parlamentů a předsedové klíčových výborů.

Zákonodárci v prohlášení zdůrazňují, že zaujatost OSN vůči židovskému státu poškozuje nejen Izrael, ale také pověst samotné OSN a její efektivitu při řešení globálních problémů.

„V kontextu rostoucího globálního antisemitismu je neúprosné, nepřiměřené a rituální odsuzování jediného židovského státu na světě v OSN obzvláště nebezpečné a musí konečně skončit. Izrael si zaslouží pozornost a kontrolu, stejně jako každý jiný národ. Zaslouží si však také rovné zacházení – nic víc, nic míň,“ uvádí se v textu.

„Porušováním svých vlastních cílů a zásad, které organizaci zavazují „rozvíjet přátelské vztahy mezi národy“ a „zásady svrchované rovnosti všech svých členů“, OSN podkopává svou důvěryhodnost a ztrácí podporu veřejnosti,“ dodává se v prohlášení.

V závěru prohlášení jsou uvedeny tři konkrétní požadavky. Za prvé, členové EU a ostatní demokratické země by měli odmítnout nadměrný počet protiizraelských rezolucí.

Dále zákonodárci vyzývají k reformě Rady pro lidská práva (UNHRC) a ke zrušení jejího stálého protiizraelského bodu 7 programu. UNHRC je nechvalně známá svou zaujatostí vůči Izraeli, neboť téměř polovina jejích rezolucí se zaměřuje výhradně na Izrael, zatímco ignoruje války, konflikty a zvěrstva páchaná po celém světě.

V neposlední řadě požadují zrušení diskriminačních výborů a programů v rámci systému OSN, které vyčleňují Izrael.

Rakouský europoslanec Lukas Mandl (EPP), předseda skupiny TFI v Evropském parlamentu (EP), prohlásil, že „OSN dlouhodobě vykazuje zaujatost vůči Izraeli, který je často terčem útoků častěji než všechny ostatní země dohromady. Již dávno nastal čas tuto hanebnou praxi ukončit. Demokratické vlády mají odpovědnost za to, aby tuto tolik potřebnou změnu provedly.“

Daniel Schwammenthal, ředitel bruselské kanceláře AJC pro EU, Transatlantického institutu AJC a generální tajemník TFI, uvedl, že „toto prohlášení nemůže přijít v lepší dobu, neboť příští týden si Valné shromáždění ostudně připomene 20. výročí Světové konference proti rasismu v Durbanu v roce 2001.“

Řecká europoslankyně Anna Michelle Asimakopoulou (EPP), místopředsedkyně TFI v EP, uvedla, že „je načase, aby členské státy EU a další demokracie následovaly příkladu USA a hlasovaly proti těmto jednostranným rezolucím OSN, které jsou nespravedlivě zaměřeny proti Izraeli“.

Litevský europoslanec Petras Auštrevičius (Renew Europe), místopředseda TFI v EP, poznamenal, že „když je Izrael, jediná skutečná demokracie na Blízkém východě a lídr v oblasti rovnosti žen a mužů, vyzdvihován za údajné porušování práv žen, ale režimy jako Írán jsou voleny do Komise OSN pro práva žen, pak víte, že je něco velmi špatně. Tuto zaujatost OSN musíme konečně napravit.“

 

Rakouský poslanec Martin Engelberg (ÖVP), nastupující předseda TFI v rakouském Národním shromáždění, prohlásil, že „neskutečný příval jednostranných rezolucí odsuzujících Izrael mimo jakoukoli míru slouží k démonizaci jediného židovského státu na světě. Je to nehoráznost a my Evropané máme zvláštní povinnost tomu učinit přítrž.“

14.09.2021 06:27 Daniel Žingor327Zdroj: United with Israel

Klíčová slova