Praha Jeruzalém

Podle politického zdroje jednali izraelští a egyptští představitelé kromě posílení hospodářských vazeb také o řadě otázek regionální bezpečnosti.

Od: Arutz Sheva, 13. září 2021 20:02

Premiér Naftali Bennett se v pondělí v Šarm aš-Šajchu poprvé setkal s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem el-Sísím.

Podle vysoce postaveného politického zdroje se schůzka zaměřila na řadu regionálních bezpečnostních otázek, včetně íránské jaderné hrozby a regionální agrese, role Turecka v konfliktu v Libyi, krize mezi Egyptem a Etiopií a řešení problémů s teroristy v regionu.

Jednali rovněž o situaci v pásmu Gazy a o snaze vyvíjet tlak na teroristickou organizaci Hamás prostřednictvím zpřísněného dohledu na hraničním přechodu Rafáh a úsilí o navrácení Izraelců, které Hamás drží v zajetí.

Kromě toho Bennett a el-Sisi jednali o hospodářských vazbách mezi Izraelem a Egyptem, včetně rozšíření objemu obchodu mezi oběma zeměmi i objemu cestovního ruchu.

Premiér Bennett po setkání uvedl: „Právě jsem dokončil svou první návštěvu u egyptského prezidenta. Setkání bylo velmi důležité a velmi dobré. Během schůzky jsme především postavili základ pro naše hluboké spojení, které se nyní může posunout vpřed.“

„Diskutovali jsme o řadě otázek z oblasti politiky, bezpečnosti, ekonomiky a o způsobech prohloubení vztahů a posílení zájmů našich zemí.“

„Izrael se otevírá zemím regionu a základem tohoto dlouho očekávaného uznání je mír mezi Izraelem a Egyptem. Proto musíme na obou stranách investovat do posílení těchto vztahů, což jsme dnes učinili,“ uzavřel Bennett.

14.09.2021 05:51 Daniel Žingor98Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova