Praha Jeruzalém

Severně od Isfahánu se teroristé z celého Blízkého východu učí létat s drony.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 12. září 2021

Ministr obrany Benny Gantz během nedělní konference odhalil přítomnost tajné výcvikové základny v Íránu, jejíž specializací je výuka teroristů z celého regionu, jak řídit bezpilotní letadla (UAV).

Ve svém projevu na Institutu pro boj proti terorismu při Reichmanově univerzitě (IDC Herzliya) Gantz řekl: „Základna Kašan nacházející se severně od města Isfahán slouží k výcviku teroristů z Jemenu, Iráku, Sýrie a Libanonu. Tito teroristé jsou cvičeni v používání bezpilotních letounů vyrobených Íránem. Tato základna je klíčovým bodem, odkud je íránský letecký terorismus exportován do regionu.“

Podle ministra obrany byly již desítky „smrtících, přesných zbraní, které stejně jako balistické rakety nebo letadla mohou překonat vzdálenost tisíců kilometrů“,vyvezeny do Íránu, který zastupuje teroristické hnutí Hizballáh v jižním Libanonu. Dalším bodem, který Izrael přímo znepokojuje, je, že „Írán se také pokouší předat know-how potřebné pro výrobu bezpilotních letounů do Gazy“, a to jak Hamásu, tak Palestinskému islámskému džihádu (PIJ), uvedl. PIJ je pod přímou kontrolou Íránu, zatímco Hamás, jakožto zástupce sunnitských muslimů, je spíše spojencem se společnými zájmy.

Hrozba leteckého teroru, kterou Írán zdokonaluje, se týká celého regionu, zdůraznil Gantz. Desítky bezpilotních letounů dostávají také jeho hútíovští zmocněnci v Jemenu, kteří je v posledních měsících používají proti Saúdské Arábii. Další stovky byly vyslány skupinám, které Islámská republika podporuje v Sýrii, která je stále rozdělena na regiony kontrolované různými a protichůdnými silami, jako jsou Turecko, Rusko a syrská vláda a Spojené státy.

Další desítky jsou podle Gantze v rukou Íránem podporovaných sil také v Iráku. To je hrozba pro americké síly a síly jejich spojenců, která se již realizovala v oblasti Kurdistánu v zemi, neboť se v posledních několika měsících staly terčem bezpilotních letounů údajně provozovaných těmito zmocněnci.

Právě v sobotu večer napsal mluvčí regionální vlády pro zahraniční média, že „mezinárodní letiště v hlavním městě Erbílu (kde jsou umístěny spojenecké jednotky) bylo dnes v noci napadeno dronem“. V několika místních zpravodajských relacích bylo v oblasti slyšet několik výbuchů, včetně zásahů protivzdušné obrany. Při tomto posledním incidentu nebyly hlášeny žádné oběti.

Zhoubný vliv Íránu bude jen sílit, pokud se proti němu svět nespojí, řekl Gantz, protože Írán „bezcitně porušuje (jadernou) dohodu, k níž je stále zavázán, a … je blíže než kdykoli předtím k množství obohaceného uranu, které ho přivede na pokraj toho, aby se stal jaderným státem“. To povede ke globálním závodům ve zbrojení a ještě většímu nárůstu hrozby terorismu a „to je hrozba pro celý svět i pro region, kterou nesmíme v žádném případě připustit“.

„Írán nedodržuje dohody, které podepsal,“ varoval, „a není žádný důvod se domnívat, že bude dodržovat jakékoli budoucí dohody. Nastal čas jednat. Vyzývám země, které jsou stále členy jaderné dohody, aby zavedly sankce v dohodě stanovené.“

13.09.2021 05:37 Daniel Žingor227Zdroj: World Israel News