Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – ministr zahraničí Jair Lapid navrhl víceletý dvoufázový program, který by měl pomocí ekonomických pobídek odradit teroristy z pásma Gazy.

Autor: Hamodia, neděle, 12. září 2021, 13:57

Lapid svůj návrh nazval „novou vizí“ „ekonomiky výměnou za bezpečnost“ a skeptiky odrazil tvrzením, že zatím nikdo neuspěl, protože to ještě nikdy nikdo nezkusil.

„Příliš dlouho byly na stole pouze dvě možnosti: dobytí Gazy, nebo nekonečná kola násilí,“ řekl Lapid, který obě prohlásil za „špatné možnosti“. „Dobytí Gazy je v rozporu s našimi národními zájmy. Nic tam pro nás není. Násilnosti oslabují IDF, naši mezinárodní legitimitu a solidaritu a odolnost izraelské společnosti.“

Místo toho se vyslovil pro „prosazení ekonomického vzorce bezpečnosti, který donutí Hamás vysvětlit obyvatelům Gazy, proč žijí v podmínkách beznaděje, chudoby, nedostatku, násilí a vysoké nezaměstnanosti“.

V první fázi by podle něj Izrael nabídl „modernizovanou humanitární rehabilitaci Gazy výměnou za koordinované úsilí proti vojenské výstavbě Hamásu“.

„Bude opravena elektrická soustava, připojen plyn, vybudován plán na odsolování vody, dojde k významnému zlepšení systému zdravotní péče a obnově bytové a dopravní infrastruktury. Výměnou se Hamás zaváže k dlouhodobému klidu.“

Lapid vyjádřil naději, že mezinárodní společenství bude tlačit na Hamás, aby přestal zbrojit a bude pracovat na posílení úsilí o zabránění pašování a bude zaveden mechanismus ekonomického dohledu, který zabrání tomu, aby zdroje směřovaly do Hamásu.

Ve druhé fázi bude představen „praktický a zastřešující plán, který ukáže, jak bude život v Gaze vypadat, pokud a až se zastaví vojenské posilování, obnoví se klid a do praxe se uvede rámec „ekonomika pro bezpečnost“.“

Takový plán by zahrnoval pokrok v projektu umělého ostrova u pobřeží Gazy a výstavbu přístavu pro enklávu. Do toho by bylo zapojeno dopravní spojení mezi pásmem Gazy a Judskem a Samařím.

„Mezinárodní investice budou řízeny dárcovskými zeměmi včetně EU a Spojených států, stejně jako MMF a Světovou bankou. K nim se připojí státy Perského zálivu v čele se Spojenými arabskými emiráty.“

Lapid uvedl, že vedl „řadu rozhovorů s partnery v arabském a západním světě, kteří se tímto návrhem zabývají. S vedoucími představiteli Egypta a Perského zálivu, s ministrem zahraničí Blinkenem, ruským ministrem zahraničí Lavrovem a s Evropskou unií“.

Do nedělního večera na Lapidův návrh reagovala pouze strana Náboženský sionismus. Ta ve svém prohlášení uvedla, že „navrhovaná dohoda „rekonstrukce za odzbrojení“ je přijatelná pouze v případě, že odzbrojení bude na prvním místě“.

Výraz „odzbrojení“ se však v Lapidově prohlášení vůbec neobjevil.

13.09.2021 05:23 Daniel Žingor223Zdroj: HAMODIA