Praha Jeruzalém

Tento krok „vyšle špatný signál nejen do regionu, nejen Palestincům, ale i dalším zemím, a to nechceme,“ uvedl izraelský ministr zahraničí Jair Lapid.

Autor: Aryeh Savir/TPS, 5. září 2021

Delegace čtyř amerických senátorů byla minulý týden v Izraeli na sérii setkání s vedením země, která byla součástí jejich cesty po regionu.

Delegaci demokratických senátorů vedl senátor Chris Murphy, předseda podvýboru pro zahraniční vztahy Senátu USA pro Blízký východ, jižní Asii, Střední Asii a boj proti terorismu, a jejími členy byli senátoři Richard Blumenthal, Jon Ossoff a Jerry Moran.

V pátek se setkali s prezidentem Isaacem Herzogem, který po jednání prohlásil, že „bipartismus je posvátným pilířem americko-izraelského spojenectví. S potěšením jsem přivítal delegaci amerických demokratických senátorů v Jeruzalémě“.

V pátek se také setkali s premiérem Bennettem a dalšími představiteli a „zdůraznili význam, který přikládají znovuotevření svého konzulátu v Jeruzalémě, aby lépe sloužil Palestincům“.

„Tento konzulát byl otevřen více než 100 let, než jej prezident Trump krutě zavřel,“ uvedl Murphy.

 

Ministr zahraničí Jair Lapid na začátku týdne prohlásil, že znovuotevření konzulátu je „špatný nápad“. S ním se také setkali.

Tento krok „vyšle špatný signál nejen regionu, nejen Palestincům, ale i dalším zemím, a to nechceme,“ prohlásil ve středu Lapid.

Navíc „máme zajímavou, ale křehkou strukturu naší vlády a myslíme si, že by to mohlo tuto vládu destabilizovat, a nemyslím si, že si americká administrativa právě toto přeje,“ dodal.

Bennettova-Lapidova vláda údajně požádala Bidenovu administrativu, aby otevření konzulátu odložila a zabránila tak další politické krizi, která by ohrozila stabilitu vlády, alespoň do doby, než bude v listopadu schválen rozpočet.

Čtveřice senátorů ve čtvrtek navštívila Kneset a setkala se s předsedou výboru pro zahraniční věci a obranu Ramem Ben Barakem a předsedou zvláštního výboru pro záležitosti arabské společnosti Mansourem Abbasem z islamistické strany Ra’am.

06.09.2021 06:35 Daniel Žingor127Zdroj: World Israel News

Klíčová slova