Praha Jeruzalém

Náčelník generálního štábu generál Aviv Kochavi prohlásil, že IDF urychlují své plány s ohledem na pokrok íránského jaderného programu.

Od: Arutz Sheva, 25. srpna 2021 17:42

Náčelník generálního štábu IDF generálporučík Aviv Kochavi uvedl, že pokrok íránského jaderného programu vedl IDF k urychlení operačních plánů a nedávno schválený obranný rozpočet to odráží.

„IDF systematicky a různými způsoby pracuje na omezení vlivu Íránu na Blízkém východě,“ řekl Kochavi.

Náčelník generálního štábu poukázal na raketovou palbu z pásma Gazy a na pokračující vypouštění zápalných balónů z této enklávy: „IDF se soustředěným úsilím připravuje na možnost další operace v Gaze,“ řekl Kochavi. „Nepřijímáme a nebudeme přijímat narušení naší suverenity, ať už za ním stojí kdokoli a Hamás je zodpovědný za vše, co se v pásmu Gazy děje.“

Na pozadí kritiky, která se snesla na IDF za zvýšení důchodů vysloužilých příslušníků stálé služby, náčelník generálního štábu uvedl, že zvýšení platů branců obecně a vojáků zvláště je důležitou a cennou otázkou. „Ministr obrany, ministr financí a já osobně se o jeho prosazení usilovně snažíme.“

Očekává se, že rozpočet na obranu v letech 2021-2022 bude činit přibližně 58 miliard NIS ročně. Systém Iron Dome ušetřil 500 milionů NIS během květnové operace Strážce hradeb a 300 milionů NIS během operace Ochranné ostří v roce 2014 tím, že zabránil škodám na civilní infrastruktuře, za které by vláda poskytla náhradu.

26.08.2021 06:28 Daniel Žingor282Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova