Praha Jeruzalém

Seržant B utrpěl kritická zranění při nepokojích na hranicích Gazy.

Od: Arutz Sheva, 21. srpna 2021 22:01

Seržant B., příslušník pohraniční policie, byl v sobotu kriticky postřelen při službě na severní hranici Gazy.

Policista byl evakuován vrtulníkem do zdravotnického centra Soroka v Be’er Ševě a okolnosti incidentu se vyšetřují.

B. rodina byla informována.

K B. zranění došlo v době, kdy se stovky Gazanů v sobotu odpoledne a večer bouřily poblíž hranice mezi Gazou a Izraelem, nedaleko přechodu Karni.

Protestující házeli směrem k hranici kameny, podomácku vyrobené výbušniny a zápalné bomby a na izraelské území posílali balóny s podezřením, že nesou výbušniny. IDF reagovala použitím metod rozhánění davů, včetně použití gumových projektilů, a střelbou na hlavní účastníky nepokojů.

Dvacet tři Gazanů bylo zraněno, většina z nich utrpěla zásahy do nohou. Byli evakuováni do nemocnic.

Během střetů se jeden z Gazanů pokusil násilím ukrást zbraň vojáka IDF. Pokus byl zachycen na kameru.

„V odpoledních hodinách se podél bezpečnostního plotu v severním pásmu Gazy shromáždily stovky palestinských protestujících a demonstrantů,“ uvádí prohlášení IDF. „V průběhu minulého týdne se jižní velitelství IDF připravovalo na nepokoje, zvyšovalo pohotovost a posilovalo jednotky izraelské pohraniční policie (Jama) a speciální jednotky, které měly být rozmístěny v oblasti bezpečnostního plotu.“

„Během nepokojů se přibližně stovka výtržníků přiblížila k jedné z oblastí bezpečnostního plotu v severní části pásma Gazy, pokusila se plot přelézt a házela na vojáky IDF výbušná zařízení. Jednotky IDF reagovaly prostředky k rozhánění nepokojů, v případě potřeby i ostrou střelbou.“

„Ostrou střelbou z Gazy byl kriticky zraněn voják izraelské pohraniční policie, který je v současné době ošetřován v nemocnici. Během nepokojů se navíc několik útočníků pokusilo ukrást vojákovi zbraň. Voják se výtržníkům ubránil a úspěšně zabránil odcizení své zbraně. Zbraň je v držení vojáka.“

„Nepokoje trvaly přibližně tři hodiny a k dnešnímu dni se všichni protestanti rozešli.“

V pondělí teroristická skupina Islámský džihád vypálila na Izrael jednu raketu, a to jako „pomstu“ za likvidaci teroristů, kteří se podíleli na přestřelce s IDF.

Minulý týden Hamás slíbil obnovit boje s Izraelem, pokud Izrael nezmírní bezpečnost na hranicích a nepřevede katarské finanční prostředky do Gazy. Další zprávy hovoří o tom, že se obnoví nepokoje na hranicích i noční výtržnosti.

Ve čtvrtek izraelský ministr obrany Benny Gantz (Modrá a bílá) schválil převod katarských finančních prostředků, které by měly do Gazy dorazit v následujících týdnech.

22.08.2021 06:14 Daniel Žingor149Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova