Praha Jeruzalém

Zvláštní vyslanec Robert Malley prohlásil, že pokud jednání o návratu k jaderné dohodě z roku 2015 selžou, mohli by USA a evropští spojenci na Írán uvalit sankce.

Autor: Elad Benari , 20. srpna 2021 5:59

Zvláštní vyslanec USA pro Írán Robert Malley ve čtvrtek v rozhovoru pro server Politico uvedl, že USA připravují některé pohotovostní plány pro případ, že by rozhovory s Íránem o návratu k jaderné dohodě z roku 2015 nebyly úspěšné.

Jedním z těchto nepředvídaných plánů by podle něj bylo, že Washington a Teherán podepíší zcela samostatnou dohodu doplněnou o jiné parametry, než má současná dohoda. Další možností je soubor trestních opatření v koordinaci s evropskými spojenci, ačkoli Malley nechtěl konkrétně upřesnit, o jaké opatření by se jednalo.

Malley však řekl, že podle jeho názoru je logické, že je „návrat k dohodě ve hře“, protože jak Spojené státy, tak Írán – dokonce i pod vedením nového prezidenta Ebrahima Raisiho – prohlásili, že to je to, co chtějí. Zpoždění je podle něj způsobeno nedůvěrou zasetou během „maximálního nátlaku“ Trumpovy administrativy a politickou transformací v Íránu.

„Ale je naprosto oprávněné mít (nad tím) otazníky, protože pokud jste (dohody) ještě nedosáhli, rozhovory se protahují. Pokud íránské jaderné pokroky postoupí dál a Írán bude pokračovat v provokativních jaderných krocích, a to ani nemluvím o jeho regionálních provokacích … je jsané, že to táhne opačným směrem“ – tedy pryč od dohody, řekl Malley.

„Přinejmenším nás to nutí velmi dobře si uvědomit, že to rozhodně není hotová dohoda, že je legitimní otázkou, zda se budeme moci vrátit, a že musíme být připraveni na svět, v němž není záměrem Íránu vrátit se (k dohodě), přinejmenším ne realistickým způsobem,“ dodal.

Írán postupně omezil dodržování dohody z roku 2015, kterou podepsal se světovými mocnostmi, v reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody v květnu 2018.

Islámská republika sice vedla nepřímé rozhovory s Bidenovou administrativou o návratu k dohodě, nedávno je však přerušila a oznámila, že nebudou obnoveny před nástupem nové vlády.

Tento týden USA vyzvaly Írán, aby se vrátil k jednacímu stolu.

„Dali jsme jasně najevo, že pokračující jaderná eskalace nad rámec limitů JCPOA je nekonstruktivní a neslučitelná s návratem k vzájemnému dodržování dohod,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price, přičemž použil zkratku pro Společný komplexní akční plán, což je oficiální název dohody o íránském jaderném programu z roku 2015.

„Írán by měl přestat s jadernou eskalací a v dobré víře se vrátit k jednáním směřujícím k plnému provádění JCPOA,“ dodal.

20.08.2021 05:54 Daniel Žingor145Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova