Praha Jeruzalém

Hassan Nasralláh prohlásil, že íránský tanker vezoucí palivo na pomoc při řešení hospodářské krize v Libanonu je na cestě – to je přímá výzva Izraeli.

Autor: Gary Willig , 19. srpna 2021 16:50

Vůdce teroristické organizace Hizballáh Hasan Nasralláh oznámil, že ve čtvrtek odpoledne vyjede z Íránu do Libanonu cisterna s palivem, což je přímá výzva Izraeli a USA.

„Plavidlo bude od okamžiku, kdy v nejbližších hodinách vypluje, až do okamžiku, kdy vpluje do vod (Středozemního moře), považováno za plující v libanonském území,“ řekl Nasralláh v televizním projevu. „Američanům a Izraelcům vzkazuji: je to libanonské území.“

Tento krok porušuje americké sankce vůči íránskému ropnému průmyslu a je výzvou pro Izrael, který vede s Íránem boj o moře.

Podle Nasralláha přijel tanker řešit nedostatek pohonných hmot v Libanonu a měl by zásobovat palivem „nemocnice, výrobce léků a potravin, stejně jako pekárny a soukromé generátory“.

Vlády Libanonu a Íránu Nasralláhovu zprávu o tankeru nepotvrdily. Kromě toho není jasné, jak by se plavidlo z Íránu do Libanonu dostalo.

Izrael a Írán vedou od února stínovou válku na volném moři. Při posledním incidentu Íránem podporované síly zaútočily bezpilotním letounem na loď spravovanou Izraelem a zabily dva členy posádky. Oběťmi nebyli izraelští, ale rumunský a britský občan.

Bývalý libanonský premiér Saad Harírí varoval, že Nasralláhův projev by mohl Libanon, který čelí hospodářskému kolapsu, zatáhnout do dalšího konfliktu.

„Íránská plavidla budou pro libanonský lid znamenat další nebezpečí a sankce,“ řekl Harírí.

20.08.2021 05:27 Daniel Žingor185Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova