Praha Jeruzalém

„Je to hanebné rozhodnutí a ostudné pohrdání památkou holocaustu,“ uvedl ve svém prohlášení premiér Naftali Bennett.

Od: Associated Press a World Israel News, 14. srpna 2021

Polský prezident v sobotu podepsal zákon, který omezuje práva bývalých polských vlastníků majetku, včetně přeživších holocaustu a jejich potomků, na navrácení majetku zabaveného komunistickým režimem v zemi.

„Izrael vnímá s nejvyšší vážností schválení zákona, který Židům znemožňuje získat odškodnění za majetek, který jim byl ukraden během holocaustu a lituje, že se Polsko rozhodlo pokračovat v poškozování těch, kteří přišli o všechno,“ prohlásil v sobotu večer premiér Naftali Bennett.

„Je to hanebné rozhodnutí a ostudné pohrdání památkou holocaustu,“ dodal. „Je to závažný krok, ke kterému Izrael nemůže zůstat lhostejný.“

„Polsko dnes schválilo, nikoli poprvé, antisemitský a nemorální zákon,“ prohlásil v sobotu večer ministr zahraničí Jair Lapid. „Dnes v noci jsem nařídil vedoucímu velvyslanectví ve Varšavě, aby se okamžitě vrátil do Izraele ke konzultacím na dobu neurčitou.“

„Nový velvyslanec v Polsku, který měl brzy odjet do Varšavy, v tuto chvíli do Polska neodjede,“ řekl Lapid.

„Ministerstvo zahraničních věcí dnes doporučí polskému velvyslanci v Izraeli, aby pokračoval ve své dovolené ve své zemi. Čas, který má k dispozici, by měl využít k tomu, aby Polákům vysvětlil, co pro občany Izraele znamená holocaust a jak moc nebudeme tolerovat neúctu ke vzpomínkám na oběti.“

Dodal, že Izrael vede s Američany rozhovory o tom, jak dále reagovat.

„Polsko se stalo nedemokratickou, neliberální zemí, která nerespektuje největší tragédii v dějinách lidstva. Nikdy by se nemělo mlčet. Izrael A židovský lid určitě mlčet nebudou,“ prohlásil Lapid.

Zákon, který ve středu schválil parlament, je novelou polského správního práva, která zabrání tomu, aby vlastnictví majetku a další správní rozhodnutí byla po 30 letech prohlášena za neplatná.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken tento týden vyzval prezidenta Andrzeje Dudu, aby zákon vetoval, s odůvodněním, že by výrazně omezil „proces, v němž by přeživší holocaustu a jejich rodiny, stejně jako další židovští i nežidovští vlastníci majetku, mohli získat náhradu za majetek neprávem zkonfiskovaný během komunistické éry v Polsku“.

Duda ve svém prohlášení uvedl, že záležitost pečlivě analyzoval a rozhodl se zákon podepsat, aby ukončil právní nejistotu a podvody spojené s majetkem, jehož vlastnictví zůstává i desítky let po druhé světové válce sporné.

Dodal, že se důrazně ohrazuje proti tomu, aby někdo naznačoval, že zákon je namířen konkrétně proti Židům, kteří přežili holokaust, jenž byl prováděn nacistickým Německem v okupovaném Polsku i jinde.

„Tuto rétoriku jednoznačně odmítám a říkám to ze všech sil,“ řekl Duda. „Spojování tohoto zákona s holocaustem vyvolává můj rozhodný nesouhlas.“

Polsko bylo před druhou světovou válkou domovem největší židovské komunity v Evropě, která čítala téměř 3,5 milionu lidí. Většina z nich byla za německé okupace během holocaustu vyvražděna a jejich majetek byl zkonfiskován. Poválečné polské komunistické úřady tyto nemovitosti spolu s majetkem mnoha nežidovských vlastníků ve Varšavě a dalších městech zabavily.

Když v roce 1989 padl komunismus, otevřela se bývalým majitelům možnost pokusit se získat zpět svůj ztracený majetek. Některé případy prošly soudní cestou, ale Polsko nikdy nepřijalo komplexní zákon, který by upravoval restituci nebo odškodnění za zabavený majetek.

„Jsem přesvědčen, že mým podpisem končí éra právního chaosu – éra reprivatizačních mafií, nejistoty milionů Poláků a nerespektování základních práv občanů naší země. Věřím ve stát, který chrání své občany před bezprávím,“ řekl Duda.

Zákon se v Polsku setkal s širokou podporou napříč politickým spektrem.

15.08.2021 06:13 Daniel Žingor454Zdroj: World Israel News

Klíčová slova