Praha Jeruzalém

Izraelští představitelé tento zákon odsoudili a ministr zahraničí Jair Lapid prohlásil, že „poškozuje památku holocaustu i práva jeho obětí“.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 12. srpna 2021

Polský parlament ve středu schválil zákon, který brání bývalým polským vlastníkům nemovitostí, včetně těch, kteří přežili holocaust a jejich potomkům, získat zpět majetek vyvlastněný komunistickým režimem v zemi.

Přijatá novela polského správního práva znemožní těm, kteří majetek vlastnili, odvolat se proti nepříznivým soudním rozhodnutím. Týká se židovských i nežidovských vlastníků, jejichž majetek byl zabaven během holocaustu nebo v éře komunismu.

V případě bývalých židovských vlastníků jde v mnoha případech o domy nebo podniky rodin, které byly vyhlazeny během holocaustu. Po druhé světové válce byly tyto nemovitosti znárodněny komunistickou vládou.

Izrael a další židovské skupiny naléhaly na polské úřady, aby tuto legislativu zamítly, ale jejich prosby narazily na mlčení. V roce 2020 byl zvolen polský prezident Andrzej Duda, který slíbil, že žádný zákon ve prospěch restitucí nebude přijat. Zastánci legislativy tvrdí, že se proces odškodnění stal plný podvodů a nesrovnalostí.

Ministr zahraničí USA Antony Blinken legislativu odsoudil a vyzval Dudu, aby ji vetoval. Všeobecně se očekává, že ji Duda, který má na rozhodnutí 21 dní, podepíše.

Gideon Taylor, předseda Světové židovské restituční organizace, uvedl, že skupina je „pobouřena“, a označil návrh zákona za „stejně nespravedlivý pro Židy i nežidy“.

Izraelští představitelé zákon odsoudili a ministr zahraničí Jair Lapid prohlásil, že „poškozuje památku holocaustu i práva jeho obětí“.

Předseda Knesetu Mickey Levy označil legislativu za „nehoráznou zlodějnu“ a prohlásil, že ruší plány na vytvoření meziparlamentní skupiny přátelství.

Polsko je jediným členem Evropské unie, který zákonem neupravil restituci peněz a majetku zabaveného nacisty nebo komunisty.

Podle polské organizace pro sociální spravedlnost Humanita v akci „z 5 814 žádostí o restituci komunálního majetku, které se podařilo podat v úzkém období od března 1997 do září 2002, bylo od té doby rozhodnuto pouze o 22 %“.

Dodala, že polský restituční systém se zabývá pouze židovským „komunálním“ majetkem, jako jsou synagogy, hřbitovy a další židovské majetky. „V současné době neexistuje žádný oficiální systém nároků na individuální majetek včetně obydlí, podniků a nemovitostí vyvlastněných soukromým vlastníkům v letech 1939-1962.“ Polsko nemá žádné zákony o majetku bez dědiců.

Ze šesti milionů Židů zavražděných během holocaustu byla zhruba polovina Poláků.

Dědictví holocaustu, zejména polská spoluvina, již několik let vrhá stín na izraelsko-polské vztahy.

V roce 2018 Polsko přijalo sporný zákon, který postihuje osoby, které tvrdí, že Polsko nebo Poláci nesou odpovědnost za holokaust.

Na této zprávě se podílela agentura Associated Press.

13.08.2021 06:06 Daniel Žingor204Zdroj: United with Israel

Klíčová slova