Praha Jeruzalém

Velvyslanec Gilad Erdan se ohradil poté, co šéf OSN vyzval všechny strany ke zdrženlivosti po raketovém ostřelování Izraele z Libanonu.

Autor: Elad Benari , 9. srpna 2021 4:05

Izraelský velvyslanec při USA a OSN Gilad Erdan v neděli reagoval na výroky generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese týkající se incidentů na severní hranici Izraele.

Guterres ve svém dřívějším prohlášení vyjádřil „hluboké znepokojení nad nedávnou eskalací mezi Libanonem a Izraelem přes modrou linii, včetně raketového ostřelování Izraele a odvetných leteckých úderů a dělostřelecké palby do Libanonu“.

Vyzval „všechny strany k maximální zdrženlivosti a k aktivnímu zapojení do styčných a koordinačních mechanismů UNIFIL. Je nanejvýš důležité, aby se všechny zúčastněné strany vyvarovaly akcí, které by mohly dále zvýšit napětí a vést k chybné kalkulaci.“

V reakci na to Erdan uvedl: „Je nešťastné, že se generální tajemník OSN opakovaně rozhodl vyvodit morální rovnítko mezi útoky, které mají na svědomí teroristické organizace, a zákony dodržujícím, demokratickým Státem Izrael, který je členem OSN. Hizballáh pokračuje v páchání válečných zločinů a útočí na izraelské civilisty z řad libanonského civilního obyvatelstva, využívá je a zneužívá jako lidské štíty a dopouští se dvojího válečného zločinu.“

„Izrael dělá pravý opak – přijímá veškerá opatření, často daleko nad rámec zákona, aby ochránil všechny civilisty,“ dodal.

„Je nepochopitelné, že raketovou palbu, za kterou sám Hizballáh výslovně převzal odpovědnost, nepřipsal generální tajemník této teroristické organizaci.“

„OSN nadále záměrně zavírá oči před válečnými zločiny a teroristickými činy Hizballáhu a jeho faktickou kontrolou libanonského území. Tyto akce Hizballáhu nakonec povedou ke zničení Libanonu,“ varoval Erdan.

 

„Očekáváme od OSN, která by měla sloužit jako hlas morálky více a dříve, než bude pro obyvatele Libanonu a celého regionu příliš pozdě,“ uzavřel izraelský velvyslanec.

Teroristé Hizballáhu v pátek ráno vypálili z Libanonu směrem na izraelské území 19 raket.

Deset z těchto raket bylo zachyceno systémem protiraketové obrany Iron Dome, šest z nich dopadlo do otevřených oblastí a zbývající tři dopadly na libanonské území. Nikdo nebyl zraněn a nebyly způsobeny žádné škody.

Páteční útok přišel dva dny poté, co na Izrael vypálily tři rakety palestinské arabské povstalecké skupiny. Dvě z nich dopadly do otevřených oblastí, zatímco poslední raketa dopadla v Libanonu.

V reakci na to stíhací letouny IDF zaútočily na oblasti v Libanonu, odkud byly rakety vypáleny směrem na Stát Izrael a také na infrastrukturu využívanou k terorismu.

Další cíl byl napaden v oblasti, z níž byly v minulosti odpáleny rakety.

09.08.2021 06:13 Daniel Žingor133Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova