Praha Jeruzalém

Evropská unie tvrdí, že všechny důkazy jasně ukazují na to, že za útokem na tanker spravovaný Izraelem u pobřeží Ománu stojí Írán.

Autor: Elad Benari , 9. srpna 2021 5:39

Evropská unie v neděli obvinila Írán z nedávného útoku na tanker spravovaný Izraelem u pobřeží Ománu, při němž zahynuli dva lidé.

Ministr zahraničí EU Josep Borrell v prohlášení uvedl, že EU „co nejdůrazněji odsuzuje nezákonný útok spáchaný 29. července na obchodní loď Mercer Street u ostrova Masirah v Ománu“.

„Pro tento útok, při němž zahynul jeden rumunský a jeden britský občan, neexistuje žádné ospravedlnění. Vyjadřujeme soustrast jejich rodinám a přátelům a vyjadřujeme plnou solidaritu s postiženým členským státem,“ dodal.

„Takovéto bezohledné a jednostranné akce, které jsou v rozporu s mezinárodním právem a ohrožují mezinárodní mír, jsou nepřijatelné a musí skončit. Svoboda plavby musí být v souladu s mezinárodním právem zaručena. Všechny dostupné důkazy jasně ukazují na Írán,“ prohlásil Borrell.

„Vyzýváme všechny příslušné strany v regionu, aby sehrály konstruktivní roli při podpoře regionální stability a míru. V této souvislosti bude EU pokračovat v intenzivním diplomatickém úsilí o prosazení vhodného a účinného dialogu a řešení,“ uzavřel.

V pátek Ústřední velitelství USA uvedlo, že tým expertů ministerstva obrany USA dospěl k závěru, že dron, který stál za smrtícím útokem na obchodní loď na Mercer Street, byl vyroben v Íránu.

Zveřejnění těchto závěrů Pentagonem následovalo po odsuzujícím prohlášení ministrů zahraničí zemí G7, kteří z útoku obvinili Írán.

„Všechny dostupné důkazy jasně ukazují na Írán. Pro tento útok neexistuje žádné ospravedlnění,“ uvádí se v pátečním společném prohlášení.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí minulý týden důrazně odmítl tvrzení, že by jeho země stála za útokem na Mercer Street – tanker s ropnými produkty plující pod liberijskou vlajkou a vlastněný Japonskem, který spravuje izraelská společnost Zodiac Maritime.

Mluvčí označil tato obvinění za „nepodložená a provokativní“ a varoval, že Írán bude na jakoukoli odvetnou akci proti němu reagovat „okamžitě a rozhodně“.

09.08.2021 06:00 Daniel Žingor102Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova