Praha Jeruzalém

Podle představitele EU je Írán připraven obnovit rozhovory o obnovení jaderné dohody z roku 2015 pod vedením nového prezidenta Ebrahima Raisiho a schůzky by se mohly konat od začátku září.

Od: Arutz Sheva, 8. srpna 2021 6:47

Írán je připraven obnovit rozhovory o oživení jaderné dohody se světovými mocnostmi z roku 2015 pod vedením nového prezidenta Ebrahima Raisiho a jednání by se mohla konat ve Vídni od začátku září, uvedl v sobotu podle agentury AFP představitel EU.

Vysoce postavený úředník, který hovořil pod podmínkou anonymity, uvedl, že vyjednavač EU pro tuto záležitost Enrique Mora se minulý čtvrtek zúčastnil Raisiho přísahy v Teheránu a hovořil s íránským představitelem určeným k vedení jaderných rozhovorů Hosseinem Amirem-Abdollahianem.

Amir-Abdollahian „by měl být novým ministrem zahraničí“ v Raisiho kabinetu, ale to ještě nebylo oznámeno, uvedl tento úředník EU.

Dodal, že není jasné, zda jaderné rozhovory zůstanou v kompetenci íránského ministerstva zahraničí, nebo je převezme jiný orgán.

Raisi složil ve čtvrtek přísahu jako íránský prezident a slíbil, že ukončí americké sankce vůči islámské republice, přičemž tyto sankce odsoudil jako „nezákonné“.

Írán postupně omezil dodržování dohody z roku 2015 v reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody v roce 2018, ale vedl nepřímé rozhovory s Bidenovou administrativou o návratu k dohodě.

Írán však nedávno rozhovory přerušil a oznámil, že nebudou obnoveny před nástupem Raisiho vlády.

08.08.2021 06:11 Daniel Žingor70Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova