Praha Jeruzalém

Podle Palestinské samosprávy je krok Slovenska porušením mezinárodního práva.

Autor: Elad Benari , 4. srpna 2021 6:39

„Ministerstvo zahraničních věcí“ Palestinské samosprávy (PA) v úterý odsoudilo oznámení slovenského ministra zahraničí Ivana Korčoka o záměru jeho resortu otevřít v Jeruzalémě kulturní centrum, informovala tisková agentura Wafa.

Náměstek předsednictva PA Amal Jado odsoudil během telefonického rozhovoru s politickým ředitelem slovenského ministerstva zahraničních věcí a evropských záležitostí Romanem Buzcem toto oznámení jako porušení mezinárodního práva, příslušných rezolucí OSN a jednotného postoje Evropské unie k otevření oficiálních diplomatických úřadů v Jeruzalémě.

Zdůraznil, že takové oznámení neslouží snahám o oživení mírového procesu v regionu a povzbuzuje Izrael, „okupační mocnost, aby pokračoval v realizaci svých projektů anexe a judaizace okupovaného města Jeruzaléma“.

Jado vyzval slovenskou stranu, aby v souladu s mezinárodním právem a jednotným evropským postojem k městu Jeruzalém toto rozhodnutí zvrátila.

Korčok oznámil otevření centra v polovině července s tím, že institut představuje „prohloubení vztahů“ s židovským státem.

Tento krok znamená, že Slovensko povýší status své diplomatické mise v Jeruzalémě, takže nyní spadá pod ministerstvo zahraničí země.

Korčok při tomto oznámení rovněž uvedl, že země podporuje obnovení blízkovýchodního mírového procesu a dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

Od chvíle, kdy USA za Trumpovy vlády přesunuly své velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma, následovalo jejich příkladu několik zemí: Guatemala, Kosovo a Honduras.

Česká republika a Maďarsko si ponechaly svá velvyslanectví v Tel Avivu, ale otevřely v Jeruzalémě své diplomatické mise.

05.08.2021 05:13 Daniel Žingor440Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova