Praha Jeruzalém

Izraelský gymnasta se zapsal do historie – v Tokiu získal zlatou medaili – teprve druhou zlatou medaili, kterou kdy Izrael na olympiádě vybojoval.

Autor: Joel C. Rosenberg ,1. srpna 2021

Teprve podruhé v historii získal Izraelec zlatou olympijskou medaili.

Čtyřiadvacetiletý Artem Dolgopyat – izraelský gymnasta – získal v neděli po cvičení v prostných hlavní cenu.

Svým úspěchem byl však ohromen a novinářům řekl, že měl pocit, že ve své závěrečné sestavě udělal příliš mnoho chyb na to, aby mohl získat jakoukoli medaili, natož zlato.

„Moje cvičení v prostných nebylo nejlepší – v kvalifikaci jsem si vedl lépe,“ řekl. „Byl jsem hodně vystresovaný, že to nebude stačit ani na medaili, ale všichni (ostatní finalisté) byli tak nabuzení, že  dělali chyby, a to mi stačilo a jsem velmi šťastný.“

Stříbro získal španělský gymnasta. Čína získala bronz.

„Jsem stále v oblacích a je těžké sestoupit dolů,“ řekl Dolgopyat a poděkoval příznivcům v Izraeli se slovy: „Mám vás všechny rád.“

„Dolgopjat se narodil v ukrajinském Dněpru a do Izraele se s rodinou přestěhoval, když mu bylo 12 let,“ uvedl deník Times of Israel ve vynikajícím a podrobném profilu. „V té době se již projevil jako nadějný mladý gymnasta, který začal trénovat na Ukrajině, když mu bylo pouhých šest let.“

Dolgopjatovi chvíli trvalo, než si v Izraeli zvykl a ve škole se potýkal s problémy, dokud nepřešel do školy, kde bylo více rusky mluvících učitelů. V tělocvičně se však vždy cítil jako doma.

„Gymnastika pro mě byla vždycky nejdůležitější – to je to, co jsem pořád dělal a co mi pomohlo se v Izraeli aklimatizovat,“ řekl.

Během nedělního týdenního zasedání vlády Dolgopjatovi telefonoval premiér Naftali Bennett, aby mu jménem vlády a celé země poblahopřál.

„Děkuji ti, Arteme – zapsal ses do modrobílé historie,“ řekl Bennett.

Premiér mladému sportovci řekl, že jeho vítězství přineslo „všem Izraelcům velkou hrdost a nadšení“.

Bylo hluboce dojemné vidět a slyšet hrát v olympijské aréně během medailového ceremoniálu izraelskou hymnu „HaTikva“.

02.08.2021 06:46 Daniel Žingor152Zdroj: All Israel news

Klíčová slova