Praha Jeruzalém

Cesta Saieda Mollaeiho z Teheránu na olympijské stupně vítězů zahrnovala i neobvyklou zastávku v Tel Avivu.

Autor: United With Israel, 28. července 2021

Izraelci fandili judistovi íránského původu Saídu Mollaeimu – ten na olympijských hrách v Tokiu získal stříbrnou medaili.

Ale ani nejbližší izraelští judisté nebyli připraveni na Mollaeiovu reakci, když se ho izraelský sportovní kanál zeptal, jak se cítí.

„Děkuji Izraeli za dobrou energii. Tato medaile patří také Izraeli,“ řekl devětadvacetiletý judista do televize. „Doufám, že Izraelci mají z tohoto vítězství radost.“

Poté dodal „todah“ (děkuji).

Mollaeiova cesta na olympijské stupně vítězů začala v Teheránu, kde se narodil a vyrostl, ale vedla neobvyklými oklikami do Japonska, Německa, Mongolska a Izraele.

V minulosti íránští judisté předstírali zranění nebo záměrně skrečovali zápasy, aby se vyhnuli soupeření s Izraelci, ale Mollaei na nesportovní chování upozornil. Na mistrovství v judu 2019 v Japonsku tlumočil Mollaeiův trenér pokyny z Teheránu, aby odmítl zápas a vyhnul se tak soutěži s izraelským šampionem Sagim Muki.

Mollaei svého prvního soupeře porazil. Před zápasem s Belgičanem Matthiasem Casseem ho však oslovil někdo z íránského velvyslanectví a výhružně Mollaeiovi sdělil, že v domě jeho rodičů v Teheránu jsou bezpečnostní složky. Mollaei tedy zápas skrečoval a Muki si došel pro titul mistra světa.

Místo návratu domů však Mollaei uprchl do Německa, kde získal azyl. Později v roce přijal nabídku Mongolska na udělení státního občanství. Mongolský prezident Khaltmaagiin Battulga je zároveň předsedou federace juda ve své zemi.

V důsledku toho byl Íránu zakázán start na mezinárodních soutěžích v judu až do roku 2023.

Ačkoli Mollaei a Muki nesoutěžili, stali se přáteli a zůstali v kontaktu. A v roce 2020 Mollaei odcestoval do Izraele na dvoudenní turnaj Tel Aviv Grand Slam. Fotografie obou v Tel Avivu vzala útokem izraelský Twitter.

Oba spolu v Tel Avivu trénovali, ale očekávaný zápas se neuskutečnil, protože Muki vypadl hned v prvním kole. Mollaei tady naopak získal stříbrnou medaili.

V březnu hollywoodská MGM Television oznámila, že plánuje natočit dokumentární film a televizní seriál o přátelství Mollaeiho a Mukiho.

Žel ne všichni sportovci v Tokiu prokázali stejné sportovní chování.

Saúdská judistka Tahani Al-Qahtaniová nepotvrdila, zda se dostaví k pátečnímu zápasu s Izraelkou Raz Hershkoovou. Tato záležitost vyvolala na saúdských sociálních sítích ostrou debatu.

Na zápasy s Izraelcem Toharem Butbulem se nedostavili judisté Fetih Nourine z Alžírska a Mohamed Abdalrasool ze Súdánu. Nourine se v sobotu ze zápasů odhlásil a své rozhodnutí výslovně zdůvodnil podporou Palestinců. Abdalrasool se ke svému rozhodnutí veřejně nevyjádřil, ale Butbul uvedl, že jeho týmu bylo řečeno, že Abdalrasool má zranění ramene – což je důvod, který Butbula ani izraelský tým zrovna nepřesvědčil.

Nourine a jeho trenér byli minulý víkend Mezinárodní federací juda rychle suspendováni. Alžírský olympijský výbor oběma mužům odebral akreditaci a poslal je domů.

Na této zprávě se podílela agentura Associated Press.

30.07.2021 05:36 Daniel Žingor388Zdroj: United with Israel