Praha Jeruzalém

Danny Yatom, bývalý šéf Mossadu, varuje, že Izrael potřebuje záložní plán „pro případ, že by došlo k nejhoršímu“.

Autor: Nitzan Keidar , 28. července 2021 14:33

Bývalý šéf Mossadu Danny Yatom se domnívá, že Bidenova administrativa umožní Íránu v krátké době získat technologii a operační schopnosti k výrobě jaderné bomby.

Yatom, který působí jako prezident společnosti WHEN zabývající se kybernetickou bezpečností, vystoupil na konferenci pořádané HLS a bezpečnostní kanceláří Tadmor Levy & Co. na uzavřeném fóru složeném z vojenských specialistů, velvyslanců a diplomatů z Latinské Ameriky. Konference se konala za účelem prohloubení spolupráce mezi účastníky a předními izraelskými bezpečnostními firmami, které se konference rovněž zúčastnily.

Yatom během konference hovořil o bezpečnostních výzvách Izraele se zaměřením na íránskou hrozbu. Upozornil na důležitost vojenské varianty v souvislosti s Íránem a zdůraznil, že „Izrael potřebuje útočný pohotovostní plán, jak se vypořádat s Íránem pro případ, že by došlo k nejhoršímu a Írán by se k bombě příliš přiblížil“.

 

„Dosud (americký prezident Joe) Biden pouze říkal, že zabrání Íránu, aby se stal jadernou zemí, ale rozhodně neřekl, že zabrání také tomu, aby se stal zemí schopnou jadernou zbraň vyrobit, a to v sobě skrývá nebezpečí i pro Izrael,“ řekl Yatom.

Advokát Šimon Abiran, bývalý bezpečnostní představitel, který nyní pracuje ve společnosti Tadmor Levy & Co., hovořil o stávajících předpisech pro vývoz bezpečnostních materiálů a o nezbytných krocích, které je třeba učinit, aby bylo možné vyvážet bezpečnostní materiály do jiných zemí. Upozornil také na výhodnost těchto typů obchodů.

Gabriel Hayon, prezident Diplomatického institutu, hovořil o bezpečnostním startupovém průmyslu a vysvětlil diplomatům křehkou rovnováhu mezi vývozem kybernetických technologií a státním orgánem, který na vývoz dohlíží. Izrael podle něj „touží po úspěchu a je tolerantní k neúspěchu“.

30.07.2021 05:14 Daniel Žingor363Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova