Praha Jeruzalém

Po významných změnách, které na poslední chvíli proběhly v legislativě, jež měla formalizovat schválení Abrahámských dohod, Cruz upustil od podpory návrhu tohoto zákona a zablokoval ho.

Autor: Dan Verbin , 27. července 2021 22:12

Senátor Ted Cruz (republikán za Texas) brzdí návrh zákona, který má formalizovat schválení Abrahamských dohod Kongresem, kvůli změnám na poslední chvíli, které výrazně oslabují podporu Izraele, uvedly Washington Free Beacon.

Dne 24. července Cruz vydal prohlášení, v němž vysvětluje své důvody, proč se stáhl z pozice spolupředkladatele zákona o normalizaci vztahů s Izraelem z roku 2021.

Cruz uvedl, že senátní výbor pro zahraniční vztahy na poslední chvíli přepracoval návrh zákona tak, aby deklaroval, že prosazování palestinského státu je politikou USA, a schválil převod milionů dolarů Palestinské samosprávě. Rovněž zrušil dlouholetou politiku USA, pokud jde o podporu Izraele při jednáních s Palestinskou samosprávou.

„Příliš mnoho amerických zákonodárců zapomnělo, že je Izrael jedním z našich nejbližších spojenců a suverénním státem,“ řekl Cruz. „V průběhu let několik administrativ tlačilo na Izrael, aby se vzdal své suverenity a svých území ve prospěch palestinského státu, což byl akt nejen dechberoucí zpupnosti, ale zároveň akt, který povzbudil palestinský terorismus.“

Cruz poznamenal, že když „Trumpova administrativa ukončila tuto kontraproduktivní politiku tím, že se postavila na stranu Izraele a zavřela kohoutek s penězi pro Palestince, které dotovaly terorismus“, čímž byla vydlážděna cesta k „historickému úspěchu a míru“ Abrahamských dohod.

„Bidenova administrativa tyto úspěchy zvrátila a dokonce zakázala používat výraz Abrahamské dohody,“ řekl Cruz.

S připomínkou, že až do tohoto týdne se v Kongresu dařilo prosazovat zákon o normalizaci vztahů s Izraelem z roku 2021, který „oslavoval ducha a literu těchto dohod“ a jehož byl „hrdým“ spolupředkladatelem, Cruz uvedl, že několik hodin před hlasováním senátní výbor pro zahraniční vztahy návrh zákona „radikálně změnil“.

„Přidaná formulace prohlašovala, že bude „politikou Spojených států“ vytvoření palestinského státu a nalití milionů dolarů do palestinských oblastí navzdory pokračujícím platbám palestinské vlády jejich teroristům,“ řekl Cruz. „Nabídl jsem pozměňovací návrhy, které měly vrátit návrh zákona k původnímu dvoustrannému přijetí Abrahamských dohod, ale byly zamítnuty.“

Cruz dodal: „Američtí diplomaté nemají co říkat našim izraelským spojencům, co mají dělat se svými územími, natož na ně tlačit, aby se vzdali suverenity ve prospěch palestinského státu. Neměli bychom dotovat palestinský terorismus. Stáhl jsem se z pozice spolupředkladatele přepracovaného zákona o normalizaci vztahů s Izraelem z roku 2021, hlasoval jsem dnes proti němu a budu proti němu vystupovat i nadále.“

28.07.2021 05:40 Daniel Žingor252Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova