Praha Jeruzalém

Francie varuje, že Írán ohrožuje šanci na obnovení jaderné dohody z roku 2015.

Autor: Elad Benari , 27. července 2021 4:43 hod.

Francouzské ministerstvo zahraničí v pondělí varovalo, že Írán, pokud se brzy nevrátí k jednacímu stolu, ohrožuje šanci na dosažení dohody se světovými mocnostmi o oživení jaderné dohody z roku 2015.

„Pokud bude pokračovat v této cestě, nejenže bude nadále oddalovat, kdy bude možné dosáhnout dohody o zrušení sankcí, ale riskuje, že ohrozí samotnou možnost uzavření vídeňských rozhovorů a obnovení JCPOA,“ řekla podle agentury Reuters mluvčí ministerstva zahraničí Agnes von der Muhllová novinářům.

JCPOA je zkratka pro Společný komplexní akční plán, což je oficiální název jaderné dohody mezi Íránem a světovými mocnostmi z roku 2015.

Írán v reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody v roce 2018 postupně omezil její dodržování z roku 2015, ale vede nepřímé rozhovory s Bidenovou administrativou o návratu k dohodě.

Írán však nedávno rozhovory přerušil a oznámil, že nebudou obnoveny dříve, než se v srpnu ujme úřadu nová vláda po prezidentských volbách, které minulý měsíc vyhrál Ebrahím Raisí.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price nedávno uvedl, že Spojené státy nebudou stanovovat termín sedmého kola rozhovorů s Íránem, a dodal, že Teherán může určit, kdy budou rozhovory obnoveny.

Írán trvá na zrušení všech sankcí, které na něj byly uvaleny, zatímco Bidenova administrativa trvá na tom, že některé zůstanou zachovány, pokud byly uvaleny kvůli jiným problémům, včetně lidských práv a íránské podpory extremistických hnutí.

27.07.2021 05:34 Daniel Žingor98Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova