Praha Jeruzalém

Izrael udržuje vztahy se 46 africkými zeměmi, v jejichž rámci probíhá četná a rozmanitá spolupráce v oblasti rozvoje, obchodu a pomoci.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 25. července 2021

Poprvé od roku 2002 Izrael znovu vstoupil do Africké unie, což je významný diplomatický úspěch.

Aleligne Admasu, izraelský velvyslanec v etiopské Addis Abebě, ve čtvrtek předložil Africké unii svou chartu pozorovatele.

Africká unie, „za integrovanou, prosperující a mírovou Afriku“, je největší a nejdůležitější organizací na africkém kontinentu a jejími členy je všech 55 zemí afrického kontinentu.

Ministr zahraničí Jair Lapid prohlásil, že „toto je svátek pro izraelsko-africké vztahy. Pomůže nám posílit naše aktivity vůči kontinentu a vůči členským státům organizace.“

Izrael má vztahy se 46 africkými zeměmi, v jejichž rámci probíhá četná a rozmanitá spolupráce v oblasti rozvoje, obchodu a pomoci.

MASHAV, izraelská agentura pro mezinárodní rozvojovou spolupráci, realizuje programy v několika afrických zemích.

V posledních letech Izrael obnovil diplomatické styky s Čadem a Guineou. Normalizaci vztahů s Izraelem oznámil také Súdán, který se před několika měsíci připojil k Abrahamským dohodám.

Po navázání vztahů s Africkou unií budou moci strany spolupracovat v oblastech boje proti koronaviru (COVID-19) a prevence šíření terorismu na celém kontinentu.

Tento významný pokrok je výsledkem především politiky bývalého premiéra Benjamina Netanjahua „Izrael se vrací do Afriky“ a jeho historické návštěvy východní Afriky v červenci 2016, během níž navštívil Ugandu, Keňu, Rwandu a Etiopii.

O několik týdnů později obnovila Guinejská republika, africká země s muslimskou většinou, po 49leté přestávce diplomatické styky s Izraelem.

V srpnu následujícího roku vyslaly Senegal a Guinea, dvě západoafrické země s muslimskou většinou, do Izraele své vůbec první velvyslance.

Netanjahu zařadil posílení vztahů Izraele s africkými zeměmi mezi své hlavní priority. Při několika příležitostech prohlásil, že „Izrael se vrací do Afriky a Afrika se vrací do Izraele. Děje se tak nyní, protože je jasné, že je to dobré pro Afriku i pro Izrael“.

26.07.2021 05:40 Daniel Žingor227Zdroj: United with Israel

Klíčová slova