Praha Jeruzalém

Bílý dům ve svém prohlášení upozornil na íránské dodávky zbraní teroristům Hizballáhu.

Od: United With Israel, 22. července 2021

S odvoláním na íránské dodávky zbraní Hizballáhu prodloužil v úterý prezident Joe Biden výjimečný stav ve vztahu k Libanonu.

V prohlášení Bílého domu byly jako důvod uvedeny íránské transfery zbraní teroristické organizaci Hizballáh.

„Některé probíhající aktivity, jako jsou pokračující íránské dodávky zbraní Hizballáhu – které zahrnují stále sofistikovanější zbraňové systémy – slouží k podkopávání libanonské suverenity, přispívají k politické a ekonomické nestabilitě v regionu a nadále představují neobvyklou a mimořádnou hrozbu pro národní bezpečnost a zahraniční politiku Spojených států. Z tohoto důvodu jsem rozhodl, že je nezbytné pokračovat v národním výjimečném stavu vyhlášeném výkonným nařízením č. 13441 ve vztahu k Libanonu.“

Výkonný příkaz 13441 vydal poprvé v roce 2007 prezident George Bush mladší s odvoláním na rostoucí vliv Hizballáhu na libanonské instituce.

Tento exekutivní příkaz vytváří právní základ pro sankce vůči libanonským jednotlivcům a institucím obviněným z podkopávání demokracie, právního státu, libanonské suverenity nebo používání násilí k politickým cílům. Takové činy jsou považovány za hrozbu pro „národní bezpečnost a zahraniční politiku Spojených států“.

Nebýt každoročního obnovování ze strany prezidentů Baracka Obamy a Donalda Trumpa, sankce – především vůči osobnostem Hizballáhu a libanonským bankám financujícím jeho aktivity – by zkolabovaly.

Hizballáh se nyní snaží učinit Libanon finančně závislým na Íránu.

Libanonská ekonomika se po letech špatného vládního hospodaření a korupce zhroutila. Inflace zničila úspory lidí. Ceny potravin se vyšplhaly o 700 % a nedostatek pohonných hmot je chronický. Libanonská vláda odstoupila v srpnu 2020 v důsledku mohutného výbuchu v bejrútském přístavu. Designovaný premiér Sa’ad Harírí rezignoval poté, co se téměř celý rok bezvýsledně snažil sestavit novou vládu.

Začátkem července navrhl ministr obrany Benny Gantz vyslání humanitární pomoci do Libanonu, což Bejrút odmítl.

Předpokládá se, že Hizballáh má až 150 000 raket a střel, čímž porušuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 1701, která vyzývá k odzbrojení této teroristické skupiny.

Izrael nedávno zveřejnil zpravodajské informace, které ukazují, že Hizballáh skladuje rakety, vojenské výbušniny a další zbraně pouhých 25 metrů v obytné budově vzdálené 25 metrů od školy v jiholibanonské vesnici Ebba.

23.07.2021 05:47 Daniel Žingor175Zdroj: United with Israel

Klíčová slova