Praha Jeruzalém

„Jsme přesvědčeni, že je v rozporu s našimi hodnotami, aby se zmrzlina Ben & Jerry’s prodávala na okupovaných palestinských územích,“ stojí v prohlášení. Izraelský premiér Bennett to označil za „morální“ a „obchodní chybu“.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 19. července 2021

Vítězstvím hnutí BDS (bojkot, deivestice a sankce) je oznámení oblíbené značky zmrzliny Ben & Jerry’s, že již nebude prodávat své výrobky v Judeji a Samaří.

„Domníváme se, že je v rozporu s našimi hodnotami, aby se zmrzlina Ben & Jerry’s prodávala na okupovaných palestinských územích (OPT),“ stojí v prohlášení společnosti.

„Dlouhodobě spolupracujeme s naším držitelem licence, který vyrábí zmrzlinu Ben & Jerry’s v Izraeli a distribuuje ji v regionu. Snažíme se to změnit, a proto jsme našeho držitele licence informovali, že ji po vypršení licenční smlouvy na konci příštího roku neobnovíme.“

„Přestože se zmrzlina Ben & Jerry’s již nebude na OPT prodávat, zůstaneme v Izraeli prostřednictvím jiné dohody. Jakmile budeme připraveni, podělíme se s veřejností o aktuální informace.“

Prohlášení přišlo dva měsíce poté, co uživatelé sociálních sítí tuto značku pranýřovali za to, že nepodpořila Palestince během střetu mezi Gazou a Izraelem v květnu 2021.

Po pečlivé propagaci levicových aktivistů na sociálních sítích mnoho lidí lobbovalo za kritiku značky za to, že po operaci Guardian of the Walls náhle přestala zveřejňovat další příspěvky.

Na začátku roku 2021 tato značka na svém twitterovém účtu vyzývala ke krácení financování policie a k ukončení ochrany policistů před trestním stíháním, což označila za „rasistickou“ politiku a vyzvala k „demontáži vězeňského průmyslového komplexu“.

Značka zmrzliny dokonce udeřila na britskou ministryni vnitra Priti Patelovou za její výroky o prosazování britského hraničního práva a obvinila ji, že projevuje „nedostatek lidskosti vůči lidem prchajícím před válkou, klimatickými změnami a mučením“.

Značku založili v 70. letech 20. století židovsko-američtí přátelé Ben Cohen a Jerry Greenfield. V roce 2000 ji za přibližně 326 milionů dolarů koupila nadnárodní společnost Unilever.

Premiér Naftali Bennett na oznámení reagoval na Twitteru, kde napsal: „Společnost Ben & Jerry’s se rozhodla se označit za protiizraelskou zmrzlinu. Je to morální chyba a věřím, že se ukáže, že je to i chyba obchodní.“

„Bojkot Izraele – této demokracie obklopené ostrůvky terorismu – odráží, jak zcela ztratili směr. Bojkot nefunguje a nikdy fungovat nebude, budeme proti němu bojovat ze všech sil.“

Zatímco někteří uživatelé Twitteru rozhodnutí společnosti Ben & Jerry’s chválili, mnozí další pak tvrdili, že nezachází dostatečně daleko.

Z prohlášení společnosti vyplývalo, že zatímco se již nebudou její výrobky prodávat v Judeji a Samaří, ve zbytku Izraele budou stále k dostání.

„Správné by bylo bojkotovat Izrael, protože Izrael je státem apartheidu. Doufejme, že se Izrael do 100 let svého apartheidu zbaví,“ napsal jeden z uživatelů.

„Totální fligna! Takže tedy nebudete prodávat vaše výrobky na „OPT“, ale budete je prodávat v Izraeli, který je skutečným okupantem „OPT“? K tomu připočtěte, že Izrael sám okupuje palestinská území.. ?? Proč prostě neprovedete revizi a nepřestanete prodávat svůj výrobek v Izraeli, tečka!“ napsal další uživatel.

Jeden z proizraelských uživatelů zareagoval: „Mám dojem, že se mi na tom nejvíc líbí to, že to lidem stále nestačí. Výrobce zmrzliny bojkotuje jedno místo na planetě, která je plná mnohem horších případů porušování lidských práv a lidé jsou naštvaní, že tu nebojkotují celý Izrael.“

„Opravdu dobrá práce, lidi. Palec nahoru,“ napsal sarkasticky.

22.07.2021 05:54 Daniel Žingor258Zdroj: World Israel News