Praha Jeruzalém

Výkonný výbor OOP napadá Bennetta a obviňuje ho z provádění politiky „terorismu“ vůči Palestincům.

Autor: Dalit Halevi , 20. července 2021 5:03

Výkonný výbor Organizace pro osvobození Palestiny v čele s předsedou Palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem považuje výroky premiéra Naftaliho Bennetta za „nebezpečnou eskalaci a výzvu k provádění státem sponzorovaného terorismu pod záštitou okupačních sil“.

 

V pondělním prohlášení výkonného výboru OOP se uvádí: „Okupační vláda má plán na osídlování, zabírání palestinské půdy a pokračující judaizaci Jeruzaléma.“ Varoval před tím, aby se konflikt změnil v náboženský konflikt, který by ovlivnil bezpečnost a stabilitu Blízkého východu.

 

Podle Výkonného výboru OOP vyjadřují výroky premiéra Bennetta „praktické uplatnění judaizace mešity Al-Aksá, zjevné popření mezinárodních legitimních rozhodnutí a porušení historických a náboženských práv palestinského lidu“.

Organizace vyzvala mezinárodní společenství, aby okamžitě přijalo opatření na ochranu svatých míst a zastavilo to, co definovala jako „rasistická opatření Izraele“. Požadovala, aby americká administrativa vyvinula tlak na Izrael, aby „zastavil svou politiku v Jeruzalémě, která by mohla situaci v regionu vyhodit do povětří“.

V neděli večer Bennett pochválil policii za to, že jednala „zodpovědně a uvážlivě a zároveň zachovala svobodu uctívání pro Židy na Chrámové hoře“. Později, pod tlakem strany Ra’am (a strany Merec), vzal Bennett své výroky zpět s tím, že Židé nesmějí na Chrámové hoře vykonávat náboženské úkony.

21.07.2021 05:51 Daniel Žingor155Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova