Praha Jeruzalém

Tento krok následuje po dohodě, v níž UNRWA odsuzuje protiizraelskou nenávist.

Autor: Elad Benari , 19. července 2021 3:32  

Poté, co byla minulý týden podepsána dohoda, která poprvé odsuzuje protiizraelskou nenávist, vyplatila Bidenova administrativa v sobotu Agentuře OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) 135 milionů dolarů, informovaly i24NEWS.

„Podpis rámcové dohody mezi Spojenými státy a UNRWA, stejně jako tato podpora, ukazuje, že Spojené státy jsou opět stálým partnerem, který chápe potřebu poskytnout pomoc některým ze zranitelných uprchlíků v tomto regionu,“ nechal se slyšet generální komisař UNRWA Philippe Lazzarini.

UNRWA oznámila zprávu o americkém grantu a rámcové dohodě den po skončení návštěvy náměstka amerického ministra zahraničí pro izraelské a palestinské záležitosti Hadyho Amra v Izraeli a u Palestinské samosprávy, která začala 11. července.

Americkou finanční pomoc agentuře tradičně doprovází rámcová dohoda o spolupráci, jejíž nejnovější verze byla podepsána 14. července.

Poprvé dohoda obsahuje odstavec odsuzující antisemitismus, který mimo jiné uvádí, že: „Spojené státy a UNRWA bezvýhradně odsuzují všechny projevy náboženské nesnášenlivosti, podněcování, obtěžování nebo násilí vůči osobám nebo komunitám na základě etnického původu nebo náboženského přesvědčení, včetně antisemitismu.“

 

UNRWA rovněž prohlásila, že se zavazuje zajistit, aby její finanční prostředky nebyly převáděny osobám zapojeným do terorismu nebo použity na jeho podporu.

UNRWA, která byla vytvořena v roce 1949, poskytuje pomoc více než třem milionům z pěti milionů registrovaných „palestinských uprchlíků“ v Jordánsku, Libanonu, Sýrii a na územích přidělených Palestinské samosprávě.

Je však také nechvalně známá svými protiizraelskými aktivitami. Během protiteroristické operace Ochranné ostří v roce 2014 byly v budově školy provozované UNRWA objeveny rakety Hamásu.

Stejně tak byla odpálena nastražená výbušnina v klinice UNRWA, při níž zahynuli tři vojáci IDF. Kromě obrovského množství výbušnin ukrytých ve stěnách kliniky se ukázalo, že stála na vrcholu desítek teroristických tunelů, což ukazuje, jak je UNRWA úzce propojena s Hamásem.

V dubnu přijal Evropský parlament rezoluci odsuzující UNRWA za výuku nenávisti a násilí ve školách Palestinské samosprávy.

Minulý měsíc požadovala skupina poslanců Evropského parlamentu (EP) napříč stranami vyšetřování UNRWA kvůli odhalení antisemitismu a podněcování k násilí v jejích vzdělávacích materiálech.

Spojené státy, které byly dříve největším přispěvatelem UNRWA, snížily v roce 2018, kdy byl prezidentem Donald Trump, financování agentury o celých 300 milionů dolarů. Bidenova administrativa však oznámila, že hodlá pomoc UNRWA obnovit, stejně jako další pomoc Palestinské samosprávě, kterou Trumpova administrativa pozastavila.

19.07.2021 05:21 Daniel Žingor112Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova