Praha Jeruzalém

Palestinská novinářka propuštěná z BBC kvůli tweetu „Hitler měl pravdu“ svaluje vinu na „proizraelský dav“.

Autor: Ben Cohen, The Algemeiner, 15. července 2021

Palestinská novinářka, která byla propuštěna z BBC za zveřejnění antisemitského tweetu obsahujícího slova „Hitler měl pravdu“, vydala proti svému bývalému zaměstnavateli vzdorovité prohlášení, v němž obvinila britskou televizní stanici z „kapitulace“ před „rozmary proizraelského davu“.

Tala Halawa byla minulý měsíc propuštěna z BBC poté, co se objevil tweet z roku 2014, který byl zveřejněn ještě předtím, než začala pro televizi pracovat. Tweet zněl: „#Izrael je více #nacistický než #Hitler! Ach, „#Hitler měl pravdu“ #IDF jděte k čertu. #Modlete se za Gazu.“

V prohlášení, které Halawaová zveřejnila ve středu, připustila, že byl její tweet „urážlivý a ignorantský“. V následné omluvě se však zdržela konkrétní zmínky o židovské komunitě nebo antisemitské a pronacistické povaze svých slov.

Halawaová, která žije v Ramalláhu, pak naznačila, že za celosvětovou kampaní na umlčení propalestinských hlasů stojí proizraelské síly.

„Okamžitá výpověď z BBC z rozmaru proizraelského davu je o to absurdnější, že skutečný důvod, proč si na mě proizraelské skupiny dělaly zálusk, je zřejmý: Nedávno jsem na stránkách této korporace zveřejnila videoreportáž o celebritách, které jsou kritizovány, trolovány a rušeny za podporu palestinského sebeurčení,“ napsala. „Nejsem však sama. Tato proizraelská cenzurní kampaň má průmyslový rozsah a děje se na mezinárodní úrovni.“ Dodala, že „proizraelské zájmové skupiny“ se snaží „vyloučit Palestince z veřejného života“.

Halawaová také obvinila BBC z rasismu vůči ní a prohlásila, že kritika na její adresu „mi jako Palestince a jako barevné ženě připadá povědomá“.

Tvrzení Halawové, že ji BBC propustila výhradně „na základě jediného urážlivého a ignorantského tweetu“, bylo na sociálních sítích zpochybněno, přičemž několik uživatelů rozšířilo snímky obrazovky dalších antisemitských tweetů, které Halawová zveřejnila. V jednom z nich popsala probíhající střety mezi Hamásem a IDF jako „nepřetržitý #holocaust“, zatímco v jiném pranýřovala „hloupé sionisty“ za to, že si neuvědomují, že „melodrama o antisemitismu už není trendy“.

Halaviny tweety z roku 2014 se znovu objevily letos v květnu, během obnoveného konfliktu mezi Izraelem a Hamásem. Její poslední příspěvek pro BBC byl zveřejněn 23. května, těsně před oznámením vyšetřování její činnosti na sociálních sítích. Podle mluvčího vysílání, kterého citoval londýnský list Jewish Chronicle, byla začátkem června z BBC formálně propuštěna.

16.07.2021 06:00 Daniel Žingor202Zdroj: United with Israel

Klíčová slova