Praha Jeruzalém

Slovenský ministr zahraničí oznámil, že 1. září bude v Jeruzalémě otevřen Slovenský institut.

Autor: Elad Benari , 15. července 2021 6:24

Slovensko ve středu oznámilo, že 1. září bude v Jeruzalémě otevřen Slovenský institut, informovaly i24NEWS.

 

Ministr zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenska Ivan Korčok toto oznámení zveřejnil na Twitteru s tím, že institut představuje „prohloubení vztahů“ s židovským státem.

Tento krok znamená, že Slovensko povýší status své diplomatické mise v Jeruzalémě, takže nyní spadá pod ministerstvo zahraničních věcí této země.

Korčok při oznámení také uvedl, že země podporuje obnovení blízkovýchodního mírového procesu a dvoustátní řešení izraelsko-palestinského arabského konfliktu.

Ministr zahraničí Jair Lapid ve svém příspěvku na Twitteru Korcokovi za jeho rozhodnutí poděkoval a uvedl, že je to „symbol vašeho přátelství a poslouží k posílení vztahů mezi našimi zeměmi“.

Korcok se s Lapidem setkal v pondělí v Bruselu během Lapidovy diplomatické návštěvy, jejímž cílem bylo posílit vztahy se zeměmi Evropské unie a obnovit vztahy s EU.

Od té doby, co USA za Trumpovy vlády přesunuly své velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma, následovalo několik zemí jeho příkladu: Guatemala, Kosovo a Honduras.

Česká republika a Maďarsko si ponechaly svá velvyslanectví v Tel Avivu, ale otevřely své diplomatické mise v Jeruzalémě.

16.07.2021 05:36 Daniel Žingor160Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova