Praha Jeruzalém

„Nápisy z období Soudců jsou velmi vzácné a v izraelské archeologii téměř nemají obdoby.“

Od: World Israel News, 12. července 2021

Archeologové při vykopávkách v jižním Izraeli objevili kus keramiky popsané inkoustem se jménem Jerubbaal, oznámil v pondělí Izraelský úřad pro památky (IAA).

Jedná se o první nález nápisu z doby biblických soudců, který se vztahuje ke knize Soudců, uvedl IAA.

Jerubbaal bylo méně používané jméno soudce Gedeona. Je známý především tím, že porazil velkou midjánskou armádu s pouze 300 muži, jak je popsáno v šesté a sedmé kapitole Knihy soudců.

Střep byl nalezen v Chirbat er-Ra’i poblíž Kirjat Gatu uvnitř skladovací jámy, která byla vyhloubena v zemi a obložena kameny. Podle IAA pochází úlomek z doby kolem roku 1 100 př. n. l., takže je starý přibližně 3 100 let.

IAA uvedla, že dopisy rozluštil odborník z Univerzity George Washingtona Christopher Ralston.

Na nápisu „jsou jasně vidět písmena yod (nahoře přerušená), resh, bet, ayin, lamed a zbytky dalších písmen naznačují, že původní nápis byl delší,“ uvedla IAA.

Podle Úřadu pro starožitnosti jsou „nápisy z období soudců velmi vzácné a v izraelské archeologii téměř nemají obdoby. Pouze hrstka nápisů nalezených v minulosti nese řadu nesouvisejících písmen. Je to vůbec poprvé, kdy bylo jméno Jerubbaal nalezeno mimo Bibli v archeologickém kontextu – ve vrstvě datované do doby kolem roku 1 100 př. n. l., tedy do období Soudců.“

Profesor Hebrejské univerzity Yosef Garfinkel, jeden z vedoucích vykopávek, zdůraznil, že střep nemusel nutně patřit samotnému biblickému soudci Gedeonovi. „Nelze vyloučit, že džbán patřil soudci Gedeonovi. V každém případě jméno Jerubbaal bylo v době biblických soudců zřejmě běžně užívané,“ řekl.

Soudce Gedeon byl jako Jerubbešet uváděn také v 2. Samuelově (11,21).

13.07.2021 05:50 Daniel Žingor248Zdroj: World Israel News