Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – Bidenova administrativa požádala Palestinskou samosprávu, aby se připojila k obnovení mírových rozhovorů s Izraelem a ta na to zareagovala dlouhým seznamem předběžných podmínek, informovaly v neděli Channel 12.

Autor: Hamodia, neděle 11. července 2021, 14:33

 V čele seznamu stojí znovuotevření Orient House a dalších palestinských institucí ve východním Jeruzalému, které byly uzavřeny v roce 2001 kvůli politickým aktivitám, jež izraelské bezpečnostní služby považovaly za podvratné.

Seznam dále obsahuje mimo jiné: omezení policejní činnosti v okolí mešity Al-Aksá; zastavení vystěhovávání Arabů z domů ve východním Jeruzalému (zřejmě v narážce na nedávné rozhodnutí izraelského soudu o vystěhování arabských squatterů ze Šejch Džarráh); ukončení židovské výstavby ve východním Jeruzalému a v Judeji a Samaří a obnovení „sjednocení rodin“ umožňující Palestincům provdaným za Izraelce získat občanství.

Seznam určený pro Washington bude zaslán také premiéru Naftalimu Bennettovi.

Mezitím se ministr zahraničí Jair Lapid setkal v Bruselu se svým egyptským protějškem Samehem Šukrím, neboť Egypt zprostředkovává rozhovory mezi Izraelem a Hamasem o dlouhodobém příměří.

Podle prohlášení ministerstva zahraničí Lapid během schůzky nadnesl otázku dvou izraelských občanů a těl dvou vojáků, které Hamas zadržuje v Gaze.

Mluvčí egyptského ministerstva zahraničí na Twitteru uvedl, že Šukrí zdůraznil „potřebu vyřešit současnou patovou situaci mezi palestinskou a izraelskou stranou, která povede ke spravedlivým a komplexním mírovým jednáním“.

12.07.2021 05:42 Daniel Žingor305Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova