Praha Jeruzalém

Turecký prezident přijal předsedu Palestinské samosprávy a prohlásil, že Turecko nebude mlčet k „izraelskému útlaku“ palestinských Arabů.

Od: Arutz Sheva, 11. července 2021 6:21

 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu přijal předsedu Palestinské samosprávy (PA) Mahmúda Abbáse a prohlásil, že Turecko nemlčelo a nebude mlčet k „izraelskému útlaku“ palestinských Arabů.

Během setkání za zavřenými dveřmi v istanbulském pavilonu Vahdettin jednali Erdogan a Abbás o regionálním vývoji a krocích k posílení bilaterálních vztahů, uvedlo podle agentury Anadolu turecké ředitelství pro komunikaci.

Erdogan zdůraznil, že mír a stabilita v regionu nebudou možné, dokud bude pokračovat „izraelská okupace“, a uvedl, že Turecko nemlčí a nebude mlčet ke zvěrstvům Izraele v „Palestině“.

Erdogan a Abbás měli schůzku mezi čtyřma očima, která trvala hodinu a 15 minut, po níž následovalo další více než hodinové setkání, jehož se rovněž účastnily obě delegace, uvedlo Anadolu.

Izrael a Turecko sice mají diplomatické vztahy, ty však byly v posledních letech napjaté, neboť Erdogan, který je silným zastáncem práv palestinských Arabů, Izrael často kritizoval.

Obě země podepsaly v roce 2016 dohodu o komplexním usmíření, která ukončila šestiletou diplomatickou patovou situaci po násilném střetu izraelských vojáků s islámskými radikály na lodi, která se snažila prolomit bezpečnostní blokádu Gazy.

I po podpisu této dohody islamistický turecký prezident pokračuje ve slovních útocích na Izrael.

V minulosti Erdogan obvinil Izrael z toho, že je „teroristickým státem“ a premiéra Benjamina Netanjahua, poté, co síly IDF zahájily palbu na ty, kteří během konfrontace vedené Hamásem na hranici mezi Izraelem a Gazou pronikli na izraelské území, označil za „teroristu“.

Prohlásil také, že se jeho země postaví proti každému, kdo podporuje Izrael, a že Turecko bude i nadále podporovat palestinskou věc bez ohledu na snahy o její podkopání především ze strany stoupenců izraelského režimu.

12.07.2021 05:05 Daniel Žingor164Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova