Praha Jeruzalém

Mahmúd Abbas se modlí, aby Bůh zahrnul Ahmeda Džibríla „svou nesmírnou milostí“.

Od: United With Israel,, 8. července 2021

Předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbas vyjádřil soustrast rodině arciteroristy Ahmeda Džibríla a teroristické skupině Hlavní velení Lidové fronty pro osvobození Palestiny (PFLP-GC). Džibríl řídil v 60., 70. a 80. letech některé z nejsmrtonosnějších teroristických útoků proti Izraeli.

V prohlášení vydaném Abbasovou kanceláří a zveřejněném v palestinských novinách Wafa News Abbas v telefonickém rozhovoru „vyjádřil soustrast Badru Džibrílovi, synovi zesnulého, a modlil se k Všemohoucímu Bohu, aby ho zahrnul svou nesmírnou milostí, aby Džibríl přebýval v jeho rozsáhlých zahradách a aby jeho rodině a příbuzným dopřál trpělivost a útěchu“.

Podle agentury Wafa Abbás rovněž telefonicky vyjádřil soustrast Džibrílovu nástupci ve funkci vůdce PFLP-GC Találu Nadžímu.

Třiaosmdesátiletý Džibríl, který byl již delší dobu nemocný, zemřel ve středu v damašské nemocnici.

Džibríl založil v 50. letech 20. století Lidovou frontu pro osvobození Palestiny, poté se od skupiny kvůli ideologickým neshodám oddělil. V roce 1968 založil odštěpenecké Hlavní velení Lidové fronty pro osvobození Palestiny. Obě organizace jsou americkým ministerstvem zahraničí označeny za teroristické organizace. Ostře vystupoval proti dohodám z Osla.

 

Během několika desetiletí Džibríl zorganizoval řadu únosů a bombových útoků. Mezi jeho nejsmrtonosnější teroristické útoky patří bombový útok na letadlo společnosti Swissair v roce 1970 (zahynulo všech 47 cestujících a členů posádky), útok na izraelský školní autobus u Mošavu Avivim v roce 1970 (zahynulo 12 osob, většinou dětí), masakr v Kirjat Šemona v roce 1974, kdy teroristé zaútočili na izraelskou školu (18 mrtvých, z toho polovina studentů), a „noc rogal“ v roce 1987, kdy teroristé zaútočili na základnu IDF (zahynulo šest vojáků).

V roce 1985 Jibril uskutečnil takzvanou „Jibrilovu dohodu“, kdy vyměnil tři zajaté vojáky IDF za 1 150 vězňů bezpečnostních složek, z nichž mnozí měli na rukou krev. Ačkoli Izrael již dříve uspořádal výměnu vězňů s jinými arabskými zeměmi, jednalo se o jeho první výměnu s teroristickou skupinou. Nejvýznamnějším z propuštěných Palestinců byl šejk Ahmed Jásin, který se stal zakladatelem a duchovním vůdcem Hamasu.

Jibrilovi muži, věrní spojenci syrského prezidenta Bašára Asada, podporovali v roce 2011 syrské síly obléhající uprchlický tábor Jarmúk. Dvě stovky palestinských uprchlíků při tomto obléhání zemřely hlady.

Mezi dalšími vysokými představiteli Palestinské autonomie, kteří truchlili nad Džibrílovou smrtí, byl i ministr pro civilní záležitosti Palestinské autonomie Husajn aš-Šajch.

„Vyjadřujeme nejhlubší soustrast našim soudruhům z generálního velení a palestinskému lidu v souvislosti se smrtí palestinského vůdce Ahmeda Džibríla,“ napsal al-Šejch na Twitteru.

Řada teroristů spojených s Ahmedem Džibrílem byla v posledních letech v rámci kampaně Bojkot, deivestice a sankce oslavována jako „bojovníci za svobodu“. Mezi nejvýznamnější z nich patří Leilah Khaled a Rasmea Odeh.

09.07.2021 06:00 Daniel Žingor192Zdroj: United with Israel

Klíčová slova