Praha Jeruzalém

Mluvčí ministerstva zahraničí US uvedl, že Blinken vyjádřil Izraeli znepokojení nad demolicí domu rodiny teroristy.

Autor: Elad Benari , 09. července 2021 3:04

Americký ministr zahraničí Antony Blinken vyjádřil izraelským představitelům znepokojení nad demolicí domu rodiny teroristy, uvedl ve čtvrtek mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price.

„Ministr a další vysocí pžedstavitelé zde na ministerstvu zahraničí v posledních dnech vyjádřili tyto obavy přímo vysokým izraelským představitelům a budeme v tom pokračovat tak dlouho, dokud bude tato praxe pokračovat,“ řekl Price novinářům.

„Jak jsme již mnohokrát řekli, dům celé rodiny by neměl být zbourán kvůli činům jednoho člověka,“ dodal Price.

Tyto komentáře následovaly po demolici domu Muntassera Shalabiho, teroristy, který provedl květnový útok na křižovatce Tapuah, při němž byl zavražděn devatenáctiletý Yehuda Guetta.

Šalábí žije v arabské vesnici Turmus Ajá nedaleko Ramalláhu. Demolice následovala po zamítnutí žádosti rodiny, aby její dům zůstal navzdory vraždě stát.

Mluvčí amerického velvyslanectví demolici domu teroristy, který je americkým občanem, kritizoval.

„Sledujeme zprávy o demolici domu Domníváme se, že je zásadní, aby se všechny strany zdržely jednostranných kroků, které zhoršují napětí a podkopávají snahy o pokrok ve vyjednaném dvoustátním řešení. K tomu rozhodně patří trestné demolice palestinských domů,“ uvedl mluvčí.

 

„Jak jsme již mnohokrát uvedli, dům celé rodiny by neměl být zbourán kvůli činům jednoho jednotlivce. Z důvodu ochrany osobních údajů se k tomu nemůžeme blíže vyjádřit.“

Úřad předsedy vlády v reakci na kritiku USA uvedl: „Předseda vlády si váží vlády USA a respektuje je. Zároveň však jedná pouze v souladu s ohledy na bezpečnost Státu Izrael a s cílem chránit životy izraelských občanů.“

09.07.2021 05:35 Daniel Žingor133Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova