Praha Jeruzalém

Židovská komunita pozorně sleduje soudní proces s 32letým mužem, který zapálil izraelskou vlajku a rozbil okna restaurace HaCarmel.

Autor: Dan Verbin , 30. června 2021 21:38

Nizozemská židovská komunita bedlivě sleduje soudní proces s islamistou vycvičeným v Sýrii, který je obviněn ze žhářského a vandalského útoku na oblíbenou košer restauraci v Amsterdamu.

Redaktorka časopisu Nieuw Israëlitisch Weekblad („Nový židovský týdeník“) Esther Voetová ve středečním rozhovoru pro ranní pořad televize NPO 1 uvedla, že židovská komunita věnuje procesu velkou pozornost.

„Pokud bude vynesen přísný trest, bude to pro židovskou komunitu přinejmenším znamení, že je hrozba, kterou tento muž představuje, konečně brána vážně,“ řekla.

Voetová poznamenala, že obviněný absolvoval výcvik „u teroristické skupiny“ v Sýrii.

Dvaatřicetiletý Salah A. je obviněn z toho, že před restaurací HaCarmel zapálil izraelskou vlajku a rozbil okna podniku.

Za podobný incident byl již dříve odsouzen v roce 2017. Nový soudní proces začal ve středu.

„Je velmi důležité, že je tento případ precedensem, protože konečně můžeme slyšet, že měl tento muž teroristický motiv,“ řekla Voetová.

V březnu podle médií majitel restaurace HaCarmel Daniel Bar-On uvedl, že se jeho restaurace nachází v multikulturní zóně plné různorodých restaurací, ale jen ta jeho byla jako jediná zasažena opakovanými útoky.

01.07.2021 05:51 Daniel Žingor106Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News