Praha Jeruzalém

Dopis rovněž vyzývá Bidena, aby znovu otevřel konzulát ve východním Jeruzalémě a v dokumentech potvrdil „okupaci“.

Od: World Israel News, 25. června 2021

Sedmdesát tři demokratů ze Sněmovny reprezentantů vyzvalo prezidenta Joea Bidena, aby zrušil politiku Trumpovy administrativy vůči blízkovýchodnímu konfliktu.

„Naléhavě Vás žádáme, abyste zvrátil opuštění dlouhodobé, dvoustranné politiky Spojených států předchozí administrativou,“ uvádí se v dopise.

„Ačkoli tady jsou další kroky, které mohou a musí obě strany konfliktu, aby si zachovaly možnost jednoho dne dosáhnout dvoustátního řešení, podniknout, domníváme se, že prvním krokem Spojených států musí být urychlené obnovení amerických politických postojů, které by vedly k vyhlídkám na mír,“ uzavřel dopis.

Demokratičtí signatáři konkrétně vyzvali Bidena, aby znovu otevřel samostatný americký konzulát v Jeruzalémě pro Palestince, obnovil finanční pomoc Palestinské samosprávě a „dal jasně najevo, že USA považují izraelské osady za neslučitelné s mezinárodním právem“.

Zákonodárci také vyzvali, aby se v amerických dokumentech a sděleních „důsledně hovořilo o Západním břehu Jordánu jako o okupovaném“ a naléhali na Bidena, aby formálně stáhl mírový plán bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

 

Pravděpodobně nejvíce politicky zabarvené doporučení však znělo: „Důsledně a aktivně vydávat důrazná veřejná odsouzení konkrétních akcí, které porušují práva jedné ze stran nebo podkopávají vyhlídky na mír.“ Biden a premiér Naftali Bennett dali najevo, že své neshody raději nebudou ventilovat na veřejnosti.

Demokraté také směrem k Izraeli vyzvali Bílý dům, aby „všemi způsoby trval na tom, aby Hamas zastavil další raketové útoky proti Izraeli“.

Bidenovy názory na konzulát a palestinskou pomoc jsou dobře známé. V květnu ministr zahraničí Anthony Blinken prohlásil, že USA hodlají znovu otevřít svůj konzulát ve východním Jeruzalémě, což tehdejší premiér Benjamin Netanjahu označil za krok, proti kterému se Izrael postaví jako proti porušení své suverenity. USA již schválily finanční pomoc Palestinské autonomii ve výši 235 milionů dolarů.

Je pozoruhodné, že dopis nežádal, aby se velvyslanectví USA, které bylo v roce 2017 přesunuto do Jeruzaléma, vrátilo zpět do Tel Avivu.

Mezi signatáři dopisu byli např. poslanci. Rose DeLauro a John Yarmuth, kteří předsedají vlivným výborům pro rozpočtové určení daní a rozpočet.

Sedm ze signatářů byli Židé, včetně poslankyně Jan Schakowsky, která stála za sepsáním dopisu. Stejně tak (za ním stály) i poslankyně Ilhan Omarová a Ayanna Pressleyová, vysoce postavené členky neformální skupiny liberálních zákonodárců známé jako The Squad.

Jedním z podpisů, který nápadně chyběl, byla poslankyně Rashida Tlaibová. Tlaibová, dcera palestinských přistěhovalců a členka The Squad je zastánkyní jednotného dvounárodního státu Židů a Palestinců.

27.06.2021 05:37 Daniel Žingor140Zdroj: World Israel News

Klíčová slova