Praha Jeruzalém

Změna pravidel hry: Systém vysoce výkonných laserových zbraní výrazně rozšiřuje izraelskou protiraketovou obranu.

Od: United With Israel, 21. června 2021

V novém průlomovém okamžiku izraelský palubní laserový systém úspěšně zachytil několik vzdušných bezpilotních letounů, což ministerstvo obrany označilo za vývoj, který „mění pravidla hry“.

Systém, označovaný jednoduše jako High-Power Laser Weapon System je nainstalovaný v malém letadle a sestřelil v různých výškách a na různé vzdálenosti všechny bezpilotní vzdušné prostředky, kterým čelil.

Systém HPL-WS vyvinulo Ředitelství pro výzkum a vývoj ministerstva obrany společně se společností Elbit Systems a izraelským letectvem.

„Tento způsob protivzdušné obrany má mnoho výhod, včetně nízkých nákladů na jeden sestřel, schopnosti účinně zachytit hrozby ve velké vzdálenosti a ve velkých výškách, bez ohledu na povětrnostní podmínky a schopnost bránit rozsáhlé oblasti,“ uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení.

 

Lasery jsou schopny neomezeného počtu výstřelů, jsou levnější, vyžadují méně lidské síly a operačních zdrojů a nezanechávají žádné trosky. Lasery však mohou zasáhnout pouze cíle v jejich zorném poli, což vysvětluje význam tohoto palubního systému.

Poskytuje totiž mnohem větší rozsah obrany než současné pozemní lasery a doplňuje již existující a rozvíjející se třístupňový izraelský systém protiraketové obrany.

První úroveň izraelské protiraketové obrany, známější jako Iron Dome, chrání Izrael před hrozbami krátkého dosahu, jako jsou rakety odpalované teroristickými skupinami v Gaze.

Druhá úroveň, Davidův prak, je určena k zachycení hrozeb středního dosahu, jako jsou rakety středního a dlouhého doletu v arzenálu Hizballáhu, nepřátelská letadla a řízené střely.

Třetí úroveň, Arrow, byla vyvinuta k zachycení balistických raket letících ve vesmíru.

Při oslavě úspěšného testu ministr obrany Benny Gantz řekl vývojovému týmu laseru: „Dnes jste nás přiblížili k dalšímu důležitému milníku ve vývoji víceúrovňové obranné soustavy Státu Izrael, a to významnému jak z hlediska efektivity nákladů, tak z hlediska našich obranných schopností. Tento laserový systém nám přidá novou vrstvu ochrany na větší vzdálenosti a při čelení hrozbám různého druhu – zabezpečí Stát Izrael a zároveň ušetří náklady na provoz.“

22.06.2021 05:44 Daniel Žingor450Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova