Praha Jeruzalém

Izraelská vláda již očkovala přibližně 100 000 Palestinců, přestože nebyli registrováni u izraelských zdravotnických zařízení.

„Izrael v nejbližších dnech převede více než 1 milion dávek vakcíny proti koronaviru společnosti Pfizer Palestinské samosprávě“, oznámila v pátek izraelská vláda.

Podle prohlášení úřadu premiéra a ministerstva zdravotnictví Izrael předá Palestincům přebytečné vakcíny, jejichž datum spotřeby brzy vyprší.

Výměna je však půjčkou, nikoli darem. Výměnou za to, že Palestinská samospráva dostane vakcíny nyní, převede Izraeli 1 milion z 1,4 milionu vakcín, které má obdržet od společnosti Pfizer v září nebo říjnu 2021.

„Plán byl schválen na základě toho, že současné zásoby vakcín Izraele jsou pro jeho současné potřeby dostatečné,“ uvádí se v prohlášení.

Izrael čelí intenzivnímu mezinárodnímu tlaku, aby Palestincům vakcíny poskytl, a to navzdory klauzuli v rámci dohod z Osla z roku 1994, která výslovně uvádí, že Palestinská samospráva nese výhradní odpovědnost jako poskytovatel zdravotní péče pro Palestince.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvádí, že přibližně 436 000 obyvatel pásma Gazy a oblastí kontrolovaných Palestinskou samosprávou v Judeji a Samaří je očkováno, přičemž přibližně 260 000 z nich obdrželo obě dávky vakcíny.

Přibližně 100 000 Palestinců bylo očkováno izraelskou vládou, přestože nejsou registrováni u izraelských zdravotnických zařízení.

Organizace Lékaři za lidská práva v Izraeli izraelskou vládu za převoz vakcíny odsoudila s tím, že to bylo „příliš málo a příliš pozdě“.

Ghada Majadliová, mluvčí této nevládní organizace, obvinila Izrael, že „místo toho, aby převzal odpovědnost a bez prodlení poskytl vakcíny celé [palestinské] populaci…, uzavírá obchody se životy a zdravím milionů lidí“.

Z předchozích tweetů Majadliové vyplývá, že nevěří, že stát Izrael má právo na existenci. Izraelská města jako Haifa a Lod označuje za města nacházející se v „historické Palestině“.

Autor: Lauren Marcus, 18. června 2021

19.06.2021 08:59 Kristýna Kupková106Zdroj: World Israel News

Klíčová slova