Praha Jeruzalém

Plánovaná nedělní cesta náčelníka generálního štábu IDF Aviva Kočaviho do Spojených států, která již byla jednou odložena kvůli eskalaci situace v Gaze, se prozatím uskuteční.

Od: World Israel News, 18. června 2021

Izraelské letectvo ve čtvrtek v noci zasáhlo více než 10 cílů Hamasu v pásmu Gazy, čímž reagovalo na dnes již třídenní vypouštění zápalných balonů na jih Izraele.

Raketový poplach se rozezněl v obci Kfar Aza, která se nachází poblíž hranice s Gazou, asi 17 minut po půlnoci. Podle prvních zpráv byl raketový poplach aktivován kvůli protiletadlové palbě namířené na letadla IDF nad pásmem Gazy a nikoliv kvůli raketové palbě, uvedl zdroj z bezpečnostních služeb pro tiskovou agenturu TPS.

„IDF bude pokračovat v ničení potenciálu a vojenské infrastruktury této teroristické organizace a považuje Hamas za odpovědný za to, co se děje v pásmu Gazy,“ uvedla armáda.

IDF varovaly civilisty, aby evakuovali některé budovy, informovaly Channel 12.

V neděli se sejde bezpečnostní kabinet, který poprvé povede premiér Naftali Bennett. Ve čtvrtek proběhlo vyhodnocení situace, které rozhodlo o vojenské reakci na teror a dokonce vytýčilo cíle útoku v Gaze.

Obranný establishment se shodl na tom, že na balónový terorismus „bude reagováno prudkou a tvrdou odpovědí“. Jeden z vysokých vojenských představitelů dodal, že „my také počítáme balóny, které byly v posledních dnech vypuštěny a naše reakce tomu bude odpovídat“, informovaly Channel 12.

18.06.2021 05:14 Daniel Žingor175Zdroj: World Israel News

Klíčová slova