Praha Jeruzalém

Během květnových protestů „Svobodná Palestina“ zaznamenali v Londýně rekordní počet antisemitských incidentů.

Od: Algemeiner, 15. června 2021

V květnu byl v Londýně zaznamenán rekordní počet antisemitských incidentů, z nichž naprostá většina souvisela s obnoveným ozbrojeným konfliktem mezi Izraelem a teroristickou organizací Hamas v Gaze.

Údaje, které v úterý zveřejnila organizace Community Security Trust (CST) – dobrovolná bezpečnostní agentura britské židovské komunity – ukazují, že minulý měsíc došlo v britské metropoli k 201 incidentům namířeným proti Židům, z toho ke 12 útokům a 160 případům urážek.

Předchozím měsíčním rekordem v Londýně bylo 174 antisemitských incidentů zaznamenaných v červenci 2014, tedy opět v době vrcholící války v Gaze.

Dave Rich, ředitel pro politiku CST, řekl BBC, že útoky provádějí lidé, kteří si „vybíjejí své pocity z konfliktu rasistickými nadávkami na britských Židech“.

Rich řekl: „Tyto nadávky nemají nic společného s Izraelem, je to jen rasismus namířený proti Židům, kteří jsou vybíráni na ulicích nebo na internetu, protože jsou Židé.“

Během bojů na Blízkém východě minulý měsíc CST varoval před pětinásobným nárůstem antisemitských výpadů. Mezi zaznamenanými incidenty byla i kolona vozidel, kterou projížděli islámští radikálové židovskými čtvrtěmi v severním Londýně a z megafonu vyřvávali antisemitské výhrůžky.

Mezitím londýnská policie zvežejnila případ, kdy muslimský muž přiskočil na obranu dvou Židů, kteří byli napadeni, když opouštěli košer restauraci poblíž městské čtvrti West End.

K útoku došlo 23. května, když oba muži – jmenovitě Alex Menashe a Joseph Cohen – opouštěli restauraci ve čtvrti Baker Street. Dva muži dvojici napadli a křičeli přitom antisemitské nadávky. Podle policie se útočníkům postavil člen muslimské komunity. Ti následně utekli a tento muž nabídl obětem úkryt. Ani jeden z napadených mužů nebyl zraněn.

„Bylo to děsivé,“ řekl Cohen BBC, když vzpomínal na útok. „Chodím po Londýně oblečený jako ortodoxní žid už léta a nikdy jsem s tím neměl žádné problémy. V současné době je však něco jinak, je tu vlna antisemitismu. A nejde jen o mě. Většina Židů, které znám, se v této zemi necítí bezpečně, v zemi, kde žijeme celý život. Je to otřesné.“

17.06.2021 06:14 Daniel Žingor174Zdroj: United with Israel

Klíčová slova