Praha Jeruzalém

Nový průzkum veřejného mínění ukazuje, že více než čtvrtina voličů Likudu věří, že je bývalý šéf Mossadu Yossi Cohen tím nejlepším kandidátem na premiéra namísto Netanjahua.

Od: Arutz Sheva, 12. června 2021 21:55

Nový průzkum, který provedl izraelský program Midgam Institute „Meet the Press“, ukázal, že pokud by bývalý šéf Mossadu Yossi Cohen kandidoval v primárkách Likudu, získal by podporu velké části voličů strany.

Podle průzkumu 32% aktuálně věří, že nejlepší kandidátem na místo izraelského premiéra Benjamina Netanjahua je bývalý starosta Jeruzaléma Nir Barkat. Po Barkatovi následují: odcházející ministr zdravotnictví Yuli Edelstein s 10% hlasů, odcházející ministr dopravy Miri Regev s 9%, odcházející ministr financí Yisrael Katz s 6%, izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan s 5% a odcházející mluvčí Knessetu Jarov Levin s 3%.

Pokud by Yossi Cohen, který nedávno odešel z funkce šéfa Mossadu, kandidoval v primárkách Likudu, potom se 27% jejich voličů domnívá, že by byl nejlepším kandidátem na nahrazení Netanjahua. Jeho kandidatura by snížila podporu Nira Barkata na pouhých 16%.

Při tomto scénáři by Gilad Erdan získal podporu 8%, Yuli Edelstein a Yisrael Katz po 5%, Yariv Levin 3% a Miri Regev jen 1%.

Když byli respondenti požádáni, aby zhodnotili 12-ti letý Netanjahuův výkon ve vztahu k bezpečnosti státu, 66% jich uvedlo, že věří, že se mu celkově dařilo, 31%, že celkově neuspěl a 3% uvedly, že neví.

14.06.2021 05:45 Daniel Žingor151Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova