Praha Jeruzalém

Nejdéle sloužící předseda vlády Izraele po více než desetiletí v úřadu končí a na jeho místo nastupuje Naftali Bennett.

Od: Arutz Sheva, 13.6.2021 7:38

Benjamin Netanjahu, dramaticky bojující do poslední minuty svého historického 12-ti letého úřadování v pozici předsedy vlády Izraele, končí.

Strany nastupující koalice se ve 14:00 setkaly v kanceláři strany Yamina v Knessetu, poté následovaly separátní schůzky.

Plenum Knessetu se sešlo v 16:00 a následovalo setkání v Chagall State Hall s mluvčím nově zvoleného Knessetu.

V 21:00 pak proběhlo v Jeruzalémské hale Knessetu slavnostní setkání nově vzniklé 36. vlády Izraele.

Poprvé tak na počáteční schůzi usedl v pozici předsedy vlády nově jmenovaný Naftali Bennett (za stranu Yamina) a alternativní premiér Yair Lapid (Yesh Atid). Netanjahu přednesl svůj první projev v pozici předsedy opozice.

Netanjahu vstoupil do kanceláře jako předseda vlády 31. března 2009 a od té doby v ní setrval až doposud. Sloužil také jako premiér ještě v letech 1996-1999, což ho činí nejdéle sloužícím premiérem v izraelské historii.

Netanjahu je jediným izraelským premiérem, který podepsal mírové dohody s více než jedním arabským státem – v roce 2020 byly podepsány Abrahamské dohody se Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem, Marokem a Súdánem.

Nová vláda je považována za historickou, mimo jiné proto, že je její součástí poprvé i arabská strana – Spojená arabská kandidátka. Navíc je Naftali Bennett první izraelský nábožensky založený premiér.

14.06.2021 05:28 Daniel Žingor154Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova