Praha Jeruzalém

Bývalý íránský prezident tvrdí, že nejvýše postavený íránský zpravodajský důstojník odpovědný za boj proti izraelským špionům v Íránu byl sám agentem Izraele.

Od: Arutz Sheva, 13. června 2021 5:59

Bývalý íránský prezident Mahmúd Ahmadínedžád tvrdí, že nejvýše postavený íránský zpravodajský důstojník odpovědný za boj proti izraelským špionům v Íránu byl sám agentem Izraele.

Na videohovoru zveřejněném v pátek a citovaném společností Iran International připisuje Ahmadínedžád úspěch izraelských zpravodajských operací v Íránu vysoké míře izraelského vlivu a infiltrace do íránských zpravodajských a bezpečnostních agentur.

Implicitně uznal, že izraelští špióni byli účastníky dvou výbuchů v zařízení na obohacování íránského uranu v Natanzu a že Izrael dlouho sledoval jaderného vědce Mohsena Fakhrizadeha, než ho v listopadu 2020 zabil.

Ahmadínedžád hovořil o „zkorumpovaném gangu na vysoké úrovni zpravodajských agentur Islámské republiky“.

„Tento zkorumpovaný gang by měl zveřejnit svoji roli při atentátu na íránské jaderné vědce a při explozích v obohacovacím areálu v Natanzu. Ukradli důležité dokumenty Torquzabadu a Íránské kosmické agentuře. To nejsou vtipy. Byly odcizeny extrémně důležité dokumenty a bezpečnost země byla ohrožena,“ tvrdil.

 

„Provedli významnou operaci v Torquzabadu (poblíž Teheránu). Předali Izraelcům několik dodávek dokumentů. Nebyl to jen jeden kus papíru, bylo to několik dodávek. Jak se jim podařilo dostat těchto několik dodávek ze země přes všechny kontrolní stanoviště?“ pokračoval.

 

Ahmadínedžád dodal, že íránské zpravodajské agentury „zatajily tyto zprávy před vlastními lidmi a my jsme se o nich dozvěděli, až když se dokumenty dostaly k nepřátelům a oni to zveřejnili“. Ahmadínedžád dodal, že „dokumenty Íránské kosmické agentury byly v trezoru, který patřil šéfovi agentury. Agenti prolomili střechu, prošli otvorem, otevřeli trezor a vzali dokumenty.“

 

Stejnému gangu zpravodajských agentů přičítal také zabití Fakhrizadeha. „Ministr zpravodajských služeb Mahmoud Alavi dokonce řekl, že ministerstvo předem vědělo o čase a místě operace, ale nikdy nevyšlo najevo, kdo tyto zpravodajské informace zanedbal a spolupracoval s izraelskými agenty.“

Ahmadínedžád je z doby svého prezidentování proslulý svými výzvami, aby byl Izrael vymazán z mapy a jeho popíráním holocaustu.

V roce 2019 Ahmadínedžád trval na tom, že není antisemitou, ale pouze stojí proti „sionistické vládě“.

Navzdory těmto vyjádřením se Ahmadínežád nikdy od svých předchozích antisemitských prohlášení nebo popírání holocaustu nedistancoval, což podle něj bylo jeho „nejzářnějším okamžikem“ ve funkci prezidenta.

13.06.2021 05:30 Daniel Žingor262Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova