Praha Jeruzalém

Průzkum Pew Research Center zjistil silnou korelaci mezi mladšími a staršími americkými Židy a dodržováním jejich náboženského vyznání, a zároveň jejich menší vazby na Izrael.

Průzkum amerických Židů odhalil vyšší než očekávanou úroveň dodržování náboženského vyznání mezi mladšími Židy a také rozdíl v tom, jaký vztah mají mladší a starší Židé k Izraeli.

Mladí židovští dospělí ve věku od 18 do 29 let a starší Židé ve věku 65 a více let měli stejnou pravděpodobnost, že budou synagogu navštěvovat alespoň jednou za měsíc, a to u obou skupin ve výši 22 %.

Obě věkové skupiny uvedly, že vaří a konzumují tradiční židovská jídla v poměru 70 % ku zbylým 30 %. Mladí dospělí i starší Židé uvedli, že Šabat je pro ně „osobně důležitým“ ve 35 %, respektive 37 %.

Obě generace zaznamenaly pozoruhodné korelace ve víře v Boha (76 % u mladých dospělých, 72 % u seniorů) a důležitosti identifikace s židovskou komunitou (32 %, respektive 34 %).

A sedm z deseti Židů z obou věkových skupin uvedlo, že se ztotožnili s Demokratickou stranou nebo se k ní přiklonili.

Generace se však lišily v dalších otázkách, zejména při ztotožnění se s různými proudy judaismu, Státem Izrael a holocaustem.

Sedmnáct procent dotazovaných mladých dospělých uvedlo, že se identifikovali jako pravoslavní, u starších dospělých to byly však pouhé 3 %. Třicet sedm procent mladých dospělých se ztotožnilo s konzervativním nebo reformním judaismem; u starších Židů to byla drtivá většina 70 %.

Starší američtí Židé uvedli, že se cítí citově připoutáni k Izraeli z 67 % a že Izrael je nezbytný pro jejich smysl pro židovskou identitu ve výši 46 %. Mladí dospělí uvedli, že se cítili citově spojeni s Izraelem ve výši 46 %, zatímco pouze 35 % označilo Izrael za zásadní pro svou židovskou identitu.

Zatímco 84 % starších Židů uvedlo, že vzpomínka na holocaust je nezbytnou součástí jejich židovské identity, jen 61 % mladých dospělých s tímto názorem souhlasilo.

Odkaz na průzkum Pew Research Center s originálními grafy ZDE.

Autor:Redakce World Israel News, 10.6.2021

12.06.2021 09:09 Kristýna Kupková118Zdroj: World Israel News

Klíčová slova