Praha Jeruzalém

Tento systém dá Teheránu bezprecedentní schopnost sledovat vojenské základny v Izraeli.

Autor: Elad Benari, 11. června 2021 4:12

Rusko se chystá dodat Íránu vyspělý satelitní systém, který dá Teheránu bezprecedentní schopnost sledovat potenciální vojenské cíle na Středním východě, včetně vojenských základen v Izraeli, uvedly ve čtvrtek The Washington Post s odvoláním na současné i bývalé představitele USA a Středního východu o podrobnostech ujednání.

Podle zprávy by plán dodal Íráncům satelit Kanopus-V ruské výroby vybavený kamerou s vysokým rozlišením, který by výrazně posílil špionážní schopnosti Íránu.

Družice by Íránu umožnila nepřetržité sledování zařízení od ropných rafinérií v Perském zálivu a izraelských vojenských základen až po irácké kasárny, kde jsou umístěny americké jednotky, uvedli představitelé. Ke spuštění by mohlo dojít během několika měsíců, uvedli.

Zatímco Kanopus-V je uváděn na trh pro civilní použití, do akvizice se významně zapojili íránští vojenští představitelé a představitelé elitních íránských sborů Islámských revolučních gard, kteří od roku 2018 podnikli několik cest do Ruska, aby pomohli vyjednat podmínky dohody, uvedli tito představitelé.

Ještě letos na jaře cestovali ruští experti do Íránu, aby pomohli vycvičit pozemní posádky, které by obsluhovaly satelit z nově vybudovaného zařízení poblíž města Karaj na severu, uvedli představitelé The Washington Post.

Na e-mailovou žádost o komentář ruské ministerstvo zahraničí v Moskvě neodpovědělo.

Pokud by byla dohoda s Ruskem plně realizována, představovala by významnou podporu íránského militarismu.

Podle této dohody bude nový íránský satelit vypuštěn v Rusku a bude obsahovat ruský hardware, včetně kamery s rozlišením 1,2 metru – což je významné zlepšení oproti současným schopnostem Íránu. Ještě důležitější je, že by Írán byl schopen „pověřit“ nový satelit, aby sledoval ta místa, která si vybral a to tak často, jak by chtěl, uvedli tito představitelé.

Rusko už v minulosti Íránu vojensky pomohlo a dodalo mu své systémy protivzdušné obrany S-300.

Írán poté navrhl a vyvinul vlastní verzi raketového štítu S-300 s názvem Bavar 373.

Rusko také vyjádřilo ochotu dodat Íránu jeho systém protivzdušné obrany S-400.

11.06.2021 05:41 Daniel Žingor254Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova