Praha Jeruzalém

Bidenova vláda údajně plánuje povzbudit více arabských zemí, aby podepsaly dohody s Izraelem.

Autor: Elad Benari, 10. června 2021 6:06

Bidenova vláda vytváří základy pro nový tlak, aby povzbudila více arabských zemí k podpisu dohod s Izraelem a usilovala o posílení stávajících dohod, informovala ve středu agentura Associated Press.

Přijetí takzvaných Abrahamských dohod je vzácným případem, kdy administrativa Joe Bidena přebírá politiku Trumpovy administrativy, uvádí zpráva.

Bidenova administrativa údajně vnímá významné vyhlídky na několik dalších arabských vlád, které by mohly podepsat tyto zklidňující dohody a normalizovat tím vztahy s Izraelem. Představitelé USA odmítli veřejně identifikovat země, které považují v tomto ohledu za „slibné“.

Nedávná 11denní válka mezi Izraelem a teroristickými vládci Hamasu v Gaze zkomplikovala podle AP diplomacii podporovanou USA ohledně těchto nových dohod.

Zpráva rovněž uvádí, že Bidenova vláda zvažuje jmenování bývalého velvyslance USA v Izraeli Dana Shapira do role zprostředkovatele na Středním východě, jehož úkolem by bylo zastřešit a potenciálně rozšířit dohody mezi Izraelem a arabskými vládami na Středním východě.

Představitelé USA také usilují o podporu současných obchodních, vzdělávacích a dalších vazeb mezi čtyřmi arabskými státy (s normalizovanými vztahy) a Izraelem. Doufají, že takto viditelný úspěch podpoří také dvoustranné dohody v regionu, přičemž USA usilují o urychlení řešení izraelsko-palestinsko-arabského konfliktu.

Středeční zpráva je významná vzhledem k tomu, že Washington Free Beacon minulý týden oznámily, že se zdá, že se Bidenovo ministerstvo zahraničí od Abrahamských dohod začíná distancovat.

Zpráva uvádí, že ministerstvo zahraničí USA odrazuje své zaměstnance od odkazování se na mírové dohody jeho oficiálním názvem a toto jméno vymazalo z široké škály oficiálních sdělení ministerstva zahraničí. Dodala, že ministerstvo zahraničí raději používá výraz „normalizační dohody“.

Prezident Joe Biden minulý měsíc telefonoval s korunním princem Spojených arabských emirátů Mohammedem bin Zayedem a zdůraznil strategický význam normalizace vztahů mezi SAE a Izraelem.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken krátce po svém nástupu do úřadu prohlásil, že Bidenova administrativa Abrahamské dohody podporuje.

„Myslíme si, že to, že Izrael normalizoval vztahy se svými sousedy a dalšími zeměmi v regionu je velmi pozitivní vývoj, a proto jsme jim tleskali. Doufáme, že v nadcházejících měsících a letech může být příležitost na nich stavět,“ řekl tehdy.

10.06.2021 05:39 Daniel Žingor174Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova